Gaming

Allikas: Vikipeedia
Gaming

[ ˈɡamɪŋ ]
Vaade õhust Gamingile
Vapp
Vapp

Pindala 244 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 3121 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 56′ N, 15° 5′ E
Asend Scheibbsi ringkonnas
Gaming (Austria)
Gaming

Gaming on vald (Marktgemeinde) Austrias Alam-Austria liidumaal Scheibbsi ringkonnas.

See on tuntud eelkõige selle piirides asuva vana kartuuslaste kloostri poolest. See oli Habsburgist hertsog Albrecht II kodu- ja matmispaik ning on nüüd Steubenville'i frantsiskaani ülikooli välisõpingute programmi peamine ülikoolilinnak.

Gaming asub Austria Alpide eelmäestikus.

Turism[muuda | muuda lähteteksti]

Gaming asub Austria Ötscheri piirkonnas, mis pakub turistidele palju looduslikke vaatamisväärsusi. Üks neist vaatamisväärsustest on teine Viini allikavee kanal, mis saab alguse Alpide jalamil ja pakub Viinile kvaliteetset vett. Gamingi lähedal on Ötscher-Tormaueri looduspark, mis on Alam-Austria parkidest suurim ning mida hinnatakse jõgede, koskede ja kivimite poolest. Ötscheri piirkonnas on ka üks viimaseid ürgmetsi Kesk-Euroopas.

Piirkond meeldib turistidele tänu oma looduslikule keskkonnale, loodusradade olemasolule (üks raamat mainib koguni viitkümmend viit rada) ja puhta vee rohkusest. Lisaks meelitab piirkond turiste oma suusanõlvade ja mägede poolest ning jõgesid ja järvi kasutatakse süstasõiduks, paadisõiduks, parvetuseks ja ujumiseks.

Steubenville'i frantsiskaani ülikool asutas 1991. aastal Kartauses oma Gamingi linnaku. Ülikooli välisõppeprogrammis osaleb semestris umbes 200 üliõpilast.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Gamingi majandus on keskendunud peamiselt saematerjalile, põllumajandusele, jahile ja kalapüügile. Gamingis on keskkool, mis on pühendunud põllumajandustavade uurimisele ja õppimisele.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Varane ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Gamingis eksisteeris asula 9. sajandi alguses. Enne slaavlaste koduks saamist asustasid seda algselt keldid, germaanlased ja roomlased. Nimi "Gaming" tuleb slaavi keelest ja seda võib tõlkida ka kui "kivi" või "õõnes". Maa võtsid üle avaarid, kes 8. sajandi lõpus Karl Suurelt lüüa said.

Peagi ristisid piirkonna frangid ja baierlased ning ametlikult kontrollis seda Kärnteni provints. Esimene Gamingi kogudusepreestri mainimine pärineb 1274. aasta ürikust.

Hiliskeskajal moodustas rauakaubandus suurema osa Gamingi majandusest, kuna see mängis olulist rolli lähedalasuvate Steiermargi provintside majanduses. Järelikult muutusid oluliseks ressursiks ka metsad, kuna rauatoodete valmistamiseks oli vaja äärmist kuumust. Sel ajal töötasid nad välja süsteemid puidu liigutamiseks nii jõge kui ka maad pidi. Jõe ääres olnud ehitised on säilinud tänapäevani.

Kartause Gaming[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Kartause Gaming
Kartause Gaming ja kirik

1330. aastal sai Habsburgist hertsog Albrecht II toetuse moodustada Kartause Gaming. 15. augustil 1332 pandi aga Kartause nurgakivi, ehk siis paar aastat hiljem. Kartause Gaming kandis nime "Mariathron", mis tähendab "Maarja, Kristuse troon". See oli mõeldud olema kartuuslaste klooster, tema elukoht ja tema perekonna matmispaik. Hertsog Albrechti, tema abikaasa ja tema võõrastütre säilmed on tänaseni Kartause krüptis.

Kartuuslastele, kes hõivasid Kartause, anti palju ressursse, sealhulgas palju suuri maa-alasid, mida renditi rentnikele, mida kasutati põlluharimiseks ja kariloomade kasvatamiseks. Selle maa elanikud maksid oma makse juustu, kaera, selitatud või, katusesindlite ja veinivaatide jaoks tehtud vitstega. Kartuuslastele anti ka püügiõigus ümberkaudsetel tiikidel, järvedel ja jõgedel. Nende õigused ulatusid Ybbsi jõeni, mis asus rohkem kui kahe tunni tee kaugusel. Oluliste sissetulekuallikate hulka kuulusid: vein (mis oli sel ajal Alam-Austria jaoks kõige olulisem ekspordiartikkel), viinamarjaistandused, sool, raud ning metsandus- ja jahipiirkonnad, aga ka muud turukaubad nagu juust.

Kartause oli küla peakihelkond aastatel 1334-1782. 1782. aastal Kartause suleti ja selle mungad vabastati tõotusest. Umbes 200 aasta jooksul Kartause lagunes omanike väärkäitumise, rahastamise puudumise ja 1945. aastal okupeerima asunud Vene vägede tekitatud kahju tõttu.

Walter Hildebrand ostis Kartause 1983. aastal ja hakkas seda renoveerima. Esimese kümne aasta jooksul oli restaureerimisprotsessist kuuskümmend protsenti lõpule viidud. Renoveerimistööd jätkuvad ka täna, peamiselt Kartause laiendamiseks seda kasutavate asutuste jaoks. Kartause on olnud USA-s Ohios asuva Steubenville'i frantsiskaani ülikooli välismaal õppimise ülikoolilinnak. Praegu toimib see ka keele- ja katehheetilise instituudi baasina, mis annab postkommunistlike riikide üliõpilastele võimaluse õppida tundma lääneriike, lootuses, et need aitavad hõlbustada suhtlemist ida ja lääne vahel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]