Frisbi

Allikas: Vikipeedia
Frisbi firmalt Wham-O.

Frisbi ehk lendav taldrik (ka frisbee) on tavaliselt plastmassist valmistatud spordivahend, mis on õhukese lameda ja üles painutatud servadega ketta kujuline, diameetriga 20–25 cm.

Spordialadest kasutatakse frisbit näiteks kettagolfis ja võistkondlikus taldrikulennutamises, lendtaldrikuid pruugitakse ka koeraspordis. Levinum on frisbi siiski ajaviitevahendina, mida vabas õhus üksteisele visatakse, muuhulgas on see populaarne rannatarve.

Teadaolevalt pikima taldrikuviske au kuulub David Wigginsile, kes heitis taldriku 225,0 meetri kaugusele.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Frisbi eestikeelne nimetus lendav taldrik on tulnud taldrikukujulistest tundmatutest lendavatest objektidest ehk ufodest. Inglise keeles on nende nimetused tänapäeval siiski erinevad: frisbi nimetus on tavaliselt flying disc, ufodel aga flying saucer. Nimetus frisbi tuleneb nimest Frisbee, mida inglise keeles kasutatakse küll frisbide üldnimetusena, kuid mis on mänguasjafirma Wham-O registreeritud kaubamärk.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Frisbid leiutas ameeriklane Fred Morrison 1938. aastal, kui koos oma tulevase abikaasa Lucile'iga California osariigis Santa Monica rannas viibides lennutasid nad edasi-tagasi koogivormi. Keegi rannalistest pakkus neile viiesendise koogivormi eest 25 senti. Morrisonid tegelesid algeliste frisbide müügiga Teise maailmasõjani, mille ajal Morrison teenis USA õhuväes, sattudes ka sõjavangi. Sel ajal visandas ta paremate lennuomadustega ketta. 1948. aastaks hakkasid Morrison ja tema äripartner Warren Franscioni pärast mitmete prototüüpide katsetamist tootma plastmassist frisbisid, mille nad 1947. aastal puhkenud ufohulluse ajel nimetasid lendavateks taldrikuteks (Flyin-Saucer).

1957. aastal müüs Morrison õigused Wham-O-le, mille üks omanikke Richard Knerr andis tootele nimeks Frisbee, kuna lähikonna tudengid kutsusid seda nõnda pirukatootja Frisbie Pie Company järgi. 1958. aastal sai Morrison oma leiutisele patendi; 1982. aastal ütles ta ühes intervjuus, et oli saanud patenditasudena üle 2 miljoni USA dollari. Frisbide tänapäevase suure leviku taga oli 1964. aastal Wham-O turundusjuhiks palgatud Edward Headrick, kes parandas veelgi taldriku lennuomadusi, rajas mitu taldrikuspordiala (sh kettagolfi) ja asutas Rahvusvahelise Frisbiliidu (International Frisbee Association).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]