FIDE maailmameistrivõistlused males (1993–2006)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt FIDE maailmameister)
FIDE president (1982–1995) Florencio Campomanes, kelle autoritaarne juhtimisstiil viis maleeliidi lõhenemiseni ja konkureeriva maleorganistasiooni PCA loomiseni

FIDE maailmameistrivõistlused males (1993–2006) olid FIDE egiidi all peetud maailmameistrivõistlused males ajavahemikus 1993–2006 – ajal, kui males korraldati paralleelselt FIDE MM-idega ka PCA egiidi all peetavaid maailmameistrivõistlusi (pärast PCA tegevuse soikumist tuntud kui klassikalise male MM).

1948. aastast korraldab üldtunnustatud Rahvusvaheline Maleföderatsioon (FIDE) male maailmameistrivõistlusi (naiste MM-e hakkas FIDE korraldama veelgi varem). Aastatel 1982–1995 juhtis FIDE-t Florencio Campomanes, kelle presidendi rollis ühe vastuolulisema otsusena oli 15. veebruaril 1985 Anatoli Karpovi ja Garri Kasparovi vahelise tiitlimatši peatamine (matši reglement sellist sekkumist ette ei näinud).

Garri Kasparov, üldtunnustatud maailmameister 1985. aastast, kelle MM-tiitli FIDE 1993. aastal tühistas

Jaanuaris 1993 lõppes male MM-i pretendentide turniir Nigel Shorti võiduga, kes sai sellega õiguse kohtuda tiitlimatšis valitseva maailmameistri Garri Kasparoviga. 23. veebruaril teatas Campomanesi juhitud FIDE matši toimumise koha ja aja, seejuures matšis osalejate endiga läbirääkimata. Protestiks selle vastu otsustasid Kasparov ja Short, et nad mängivad selle matši väljaspool FIDE jurisdiktsiooni. FIDE võttis seepeale Kasparovilt maailmameistritiitli ja teatas, et MM-tiitlimatš toimub pretendentide turniiril teise koha saanud Jan Timmani ja eksmaailmameistri Anatoli Karpovi vahel.

Sügisel 1993 toimus enam-vähem samaaegselt kaks male MM-tiitlimatši – üks FIDE ja teine Professionaalse Male Assotsiatsiooni egiidi all. Malemaailm sai kaks valitsevat maailmameistrit. Selline "kaksikvõim" kestis kuni 2006. aastani, kui peeti lõpuks MM-tiitlimatš FIDE maailmameistri ja klassikalise male maailmameistri vahel.

FIDE maailmameister 1993[muuda | muuda lähteteksti]

FIDE MM-tiitlimatš (parim 24 partiist) toimus septembrist novembrini 1993 Zwolles Arnhemis, Amsterdamis ja Jakartas Anatoli Karpovi ja Jan Timmani vahel. Matši võitis Karpov tulemusega 12½:8½ ja sai FIDE maailmameistriks. Varem oli Karpov maailmameister aastatel 1975–1985. Ta võttis osa ka viimasest MM-tsüklist (1991–1993), kus sai võimaluse lülituda võistlustulle alates pretendentide matšturniiri veerandfinaalist, kuid langes välja poolfinaalis.

FIDE MM-tsükkel ( 1993–1996)[muuda | muuda lähteteksti]

Gata Kamsky sai 1995. aastal FIDE MM-i tiitlipretendendiks ja õiguse mängida tiitlimatš maailmameister Anatoli Karpoviga

Juulis 1993 toimus Bielis FIDE MM-i tsoonidevaheline turniir (74 osavõtjat, Šveitsi süsteem), mis lõppes Valgevene suurmeistri Barys Hielfandi võiduga. Turniiri kümme paremat pääsesid 13 osavõtjaga MM-i matšturniirile (kestis 1994–1996), mis pidi selgitama uue maailmameistri. Otse pääsesid MM-turniirile FIDE maailmameister Anatoli Karpov (lülitus võistlustulle alates poolfinaalist), eelmise MM-tiitlimatši kaotaja Jan Timman ja eelmise pretendentide matšturniiri poolfinalist Artur Jussupov.

MM-i matšturniiri poolfinaalides võitis Gata Kamsky Valeri Salovit ja Karpov Hielfandit. Finaalmatš (parim 20 partiist) Kamsky ja Karpovi vahel peeti juunis-juulis 1996 Elistas. Karpov võitis tulemusega 10½:7½ ja kaitses maailmameistritiitlit.

FIDE maailmameistrivõistlused (1998–2004)[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis FIDE maailmameistrivõistlused males nokautsüsteemis

Ajavahemikus 1998–2004 korraldas FIDE maailmameistrivõistlusi ühe turniirina nokautsüsteemis, kus turniiri võitjast sai uus FIDE maailmameister. MM-turniirid võitsid Anatoli Karpov (1998), Aleksandr Halifman (1999), Viswanathan Anand (2000), Ruslan Ponomarjov (2002 ja Rustam Qosimjonov (2004).

FIDE MM 2005[muuda | muuda lähteteksti]

Veselin Topalov sai 2005. aastal FIDE maailmameistriks

Septembris-oktoobris 2005 peeti Argentinas Potrero de los Funesis kaheksa osavõtjaga kaheringiline FIDE MM-turniir uue maailmameistri selgitamiseks. See oli järjekordne katse kaasata PCA tippmaletajad FIDE egiidi alla. Kutse turniirist osavõtuks said viimase FIDE MM-turniiri (2004) finalistid Rustam Qosimjonov ja Michael Adams, viimase PCA MM-tiitlimatšist (2004) osavõtjad Vladimir Kramnik ja Péter Lékó ning neli maletajat FIDE reitingutabeli tipust Garri Kasparov, Viswanathan Anand, Veselin Topalov ja Aleksandr Morozevitš.

Kasparov teatas, et ta on võistlusmalest loobunud. Ka Kramnik loobus turniiril osalemast ja teatas, et ta on maailmameister, kuid ta on nõus mängima Potrero de los Funesi turniiri võitjaga. Kasparov ja Kramnik asendati FIDE reitingutabeli tipust Pjotr Svidleri ja Judit Polgáriga.

Turniiri võitis ja sai uueks FIDE maailmameistriks Veselin Topalov. Ta edestas pooleteist punktiga Anandit ja Svidlerit. Polgár jäi viimaseks.

Tiitlimatš male üldtunnustatud maailmameistri nimele (2006)[muuda | muuda lähteteksti]

Vladimir Kramnik sai 2006. aastal üldtunnustatud maailmameistriks

Septembrist oktoobrini 2006 peeti Elistas MM-tiitlimatš (parim 12 partiist) FIDE maailmameistri Veselin Topalovi ja klassikalise male maailmameistri Vladimir Kramniku vahel. Tasavägiselt kulgenud matši põhiosa lõppes viigilise tulemusega 6:6. Järgnenud playoff'is oli Kramnik edukam. Matši lõpptulemuseks jäi 6 (2½):6 (1½) (ehk 8½:7½).

Malemaailm sai Vladimir Kramniku näol pärast 13 aastast vaheaega taas üldtunnustatud maailmameistri.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]