Vladimir Kramnik

Allikas: Vikipeedia
Vladimir Kramnik, 2005

Vladimir Borissovitš Kramnik (vene keeles Владимир Борисович Крамник; sündinud 25. juunil 1975) on Venemaa maletaja, rahvusvaheline suurmeister (1991). Ta oli klassikalise male maailmameister aastatel 2000 kuni 2006 ja üldtunnustatud maailmameister aastatel 2006 ja 2007. Maleolümpialt on tal kolm meeskondlikku kuldmedalit ja kolm individuaaltaseme kuldmedalit.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Kramnik sündis 25. juunil 1975. aastal Musta mere ääres Tuapse linnas. Kramnik õppis malet mängima Mihhail Botvinniku asutatud malekoolis. Tema esimene läbimurre rahvusvahelisel areenil sündis 1992. aastal, kui ta võitis Venemaa koondise reservmängijana 30. maleolümpial kuldmedali. Tema skooriks oli kaheksa võitu, üks viik ja mitte ühtegi kaotust. Tol ajal polnud Kramnikul veel isegi rahvusvahelise meistri nimetust, kuid tema valikut koondisse toetas Garri Kasparov.

1996. aastal sai temast FIDE reitingutabeli liider. Tema ELO reiting oli Kasparovi omaga võrdne (2775), kuid kuna ta mängis arvestusperioodil rohkem mänge, sai temast tabeli liider. Ta püsis tabeli tipus kuus kuud, mis oli ühtlasi ainuke periood aastatel 1986 kuni 2006, mil Kasparov polnud tabeli liider. Ühtlasi sai Kramnikust sellega oma aja noorim tabeliliider, kuid tema saavutuse ületas 2010. aastal Magnus Carlsen.

Temast sai oma aja teine maletaja pärast Kasparovit, kes suutis ületada reitingu 2800. 2013. aasta juuni seisuga on vaid kuus mängijat suutnud 2800 piiri ületada (Garri Kasparov, Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand, Levon Aronjan, Veselin Topalov ja Magnus Carlsen.

2006. aasta oktoobris võitis Kramnik klassikalise male ja FIDE maailmameistritiitlite ühendamise järel peetud maailmameistrivõistlustel FIDE maailmameistrit Veselin Topalovi ja temast sai esimene maailmameister, kes oli korraga nii FIDE kui ka PCA maailmameister.

2007. aastal kaotas ta oma tiitli Viswanathan Anandile, kes 2007. aasta meistrivõistlused võitis.

2008. aastal üritas Kramnik revanši võtta, kuid kaotas taas.

Matš Deep Fritziga[muuda | muuda lähteteksti]

2006. aastal mängis Kramnik, Saksamaal Bonnis kuuemängulise seeria maleprogrammi Deep Fritz vastu. Kramnik kaotas tulemusega 2-4, kogudes 2 kaotust ja 4 viiki. Kramnik teenis mängude eest 500 000 eurot ja oleks saanud veel 500 000, kui ta oleks maleprogrammi suutnud võita. Tegu oli Deep Fritzi 10. versiooniga. Esimese mängu suutis Kramnik 47 käigu järel viigistada. Teine mäng, mis peeti kaks päeva hiljem, lõppes Kramniku kaotusega, kusjuures Kramnik kaotas maailmameistrile erakordsel viisil, kui ta ei näinud tema käigule järgnenud matistavat käiku. Tema viga tolles mängus on Susan Polgar nimetatud ka "sajandi veaks". Kolmas, neljas ja viies mäng lõppesid viigiliselt. Viimases mängus suutis valgete malenditega mängiv Deep Fritz maailmameistri taas alistada ja võitis seeria.