FIDE arbiiter

Allikas: Vikipeedia

FIDE arbiiter (inglise keeles FIDE Arbiter; lühend FA) on males rahvusvahelistel võistlustel malekohtunikuna tegevuse eest antav nimetus.

Nimetuse võttis kasutusele Rahvusvaheline Maleföderatsioon (FIDE). Nõuded FIDE arbiitri nimetuse saamiseks on madalamad kui rahvusvahelise arbiitri (IA) nimetuse saamiseks. FIDE arbiitri nimetus on eluaegne. Sõltuvalt kohtunikutegevuse aktiivsusest jaotatakse FA-d kahte kategooriasse – aktiivsed FA-d ja inaktiivsed FA-d. Inaktiivseks FIDE arbiitriks loetakse malekohtunikku, kes viimase kahe aasta jooksul pole kohtunikuna kordagi töötanud FIDE reitinguarvestusega turniiril.[1]

C-kategooria kohtunik[muuda | muuda lähteteksti]

Aktiivseid malekohtunikke liigitatakse sõltuvalt kohtunikutegevuse kogemustest nelja kategooriasse. A- ja B-kategooria antakse ainult rahvusvahelistele arbiitritele. FIDE arbiitrid võivad saada kas C- või D-kategooria.

C-kategooria kohtunik peab olema töötanud viimase viie aasta jooksul vähemalt kahel korral ühel allpool äratoodud juhtudest[1]:

FIDE arbiitri nimetuse saajad[muuda | muuda lähteteksti]

2019. aasta oktoobri seisuga on FIDE andmebaasis kirjas 2165 malekohtunikku, kes on saanud FIDE arbiitri nimetuse. Nende seas on 252 kohtunikku, kes on ühtlasi kõrgema järgu maletajad, sealhulgas 7 naiste suurmeistrit ja 17 rahvusvahelist suurmeistrit (teiste seas Maritza Arribas Robaina, Mikhail Gurevich, Anatoli Karpov, Shādī Parīdar, Susan Polgár, Šarūnas Šulskis ja Zhu Chen).

FIDE arbiitri nimetuse saanud Eesti malekohtunikke[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]