Ernest Flagg

Allikas: Vikipeedia
Ernest Flagg
Sünniaeg 6. veebruar 1857
Brooklyn
Surmaaeg 10. aprill 1947 (90-aastaselt)
New York
Alma mater
Amet arhitekt
Singer Building

Ernest Flagg (6. veebruar 1857 Brooklyn New Yorgi osariik17. aprill 1947 New York New Yorgi osariik) oli ameerika arhitekt. Tema projekteeritud ehitised olid uusbarokses beaux-arts'i stiilis, ta oli urbanistiliste uuenduste ja arhitektuurilis-sotsiaalse vastutuse pooldaja.

Flagg sündis Brooklynis. Tema isa Jared Bradley Flagg oli preester ja märkimisväärne kunstnik. Ernest lahkus koolist 15-aastaselt, et töötada Wall Streetil kullerina. Pärast mõnda aastat oma isa ja vendadega kinnisvara alal töötamist tegi ta 1880. aastal arhitekt Philip Gengembre Huberti jaoks kaksikelamute korteriplaane.

Ärimees Cornelius Vanderbilt II-le, kellest sai Alice Claypoole Gwynne'iga abielludes Flaggi sugulane, jäi silma tema töö ning sellest tingituna saatis ta tema Pariisi akadeemiasse École des Beaux-Arts arhitektuuri õppima. Seal tutvus Flagg kaunite kunstide esteetiliste printsiipidega. Tema õpingud aastatel 18891891 möödusid Vanderbilti valvsa patronaaži all.

1891. aastal suundus Flagg tagasi New Yorki ja alustas arhitektuuri alal tegutsemist, olles tugevasti mõjutatud Prantsusmaal kogutud teadmistest ja struktuurse ratsionalismi ideest. Ta asutas koos John Prentiss Bensoni ja Albert Leverett Brockwayga arhitektuuribüroo Flagg, Benson & Brockway, mis projekteeris New Yorgis St. Luke'i haigla. 1894. aastal asutas ta koos Walter Boughton Chambersiga, kellega tutvus Pariisis, arhitektuuribüroo Flagg & Chambers. Büroo projekteeris Corcorani kunstigalerii.

Tema panus tsoneerimise ja kõrguse regulatsioonidesse oli oluline New Yorgi esimeste vastavasisuliste seaduste puhul, mis hakkasid linnaehituslikult määrama kõrghoonelisuse aspekti. Flagg pooldas tsoneerimisreegleid, mis reguleeriksid hoonete kõrgust ja astmelisust, et võimaldada valguse ja õhu jõudmist maapinnal asuvatele linnatänavatele. Muuhulgas oli ta New Yorgi Beaux-Arts Arhitektide Seltsi president. Ta projekteeris ühe varaseima ja hinnanguliselt kõige kenama täiskõrguses pilvelõhkuja Singer Building. Kõrghoone valmis 1908. aastal, kuid lammutati kuuskümmend aastat hiljem linna moderniseerimise käigus.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]