Paldiski Põhjasadam

Allikas: Vikipeedia
Paldiski Põhjasadam
Paldiski Põhjasadam, 2015
Asutatud 1995
Peakorter Peetri tänav 11, 76805 Paldiski
Valdkonnad sadamateenused
Emaettevõte Paldiski Sadamate AS
Koduleht Paldiski Põhjasadam

Paldiski Põhjasadam (sadama kood: EE PLN) on sadam Paldiskis, Pakri poolsaare edelarannikul, Pakri lahe kirdeosas, Paldiski Lõunasadama kõrval.

Paldiski Põhjasadam, 2010

Sadama geograafilised koordinaadid on 59° 20′ 59″ N, 24° 2′ 51″ E.

Sadama territoorium hõlmab 157 886 m2 maa-ala ja 792 062 m2 veeala.

Sadamas on 5 kaid üldpikkusega 1309 m. Suurim sügavus kai ääres on 11,8 m.[1]

Äritegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Enne Vene sõjaväe lahkumist Eestist 1994. aastal oli Paldiski Põhjasadama akvatoorium täidetud uputatud raketikaatrite vrakkidega ja lõhutud kõik, mis võimalik. Et sadamat oleks võimalik kasutada, tuli esmalt vrakid eemaldada ja akvatoorium puhastada.

Mitme omaniku käes olnud sadama puudus on olnud asukoht keset linna, mis seab piiranguid rasketranspordile ega võimalda sadama olulist laiendamist. Muude kaupade hulgas on Paldiski Põhjasadamas lossitud ja ümber laaditud sõiduautosid.

Laevaliin[muuda | muuda lähteteksti]

Paldiski Põhjasadamaga samasse kontserni kuuluv ekspedeerimisfirma AS Merktrans omandas 1. märtsil 2008 Pakri Marine Investmentsi kontrolli all olnud Eesti ja Rootsi vahel igapäevast laevaühendust pidava Baltic Scandinavian Linesi (BSL). Merktransi suuromanikud on Aleksei Tšulets ja Aleksandr Nakonetšnõi. Nõukogus on veel ka Rein Küttim ning Aleksei Mürisep.

BSL on alates 2005. aastast tegutsev ro-ro kaupade veoga tegelev laevandusettevõte, mis opereerib regulaarlaevaliini Paldiski Lõunasadama ja Kapellskäri vahel. BSLi ro-pax-laev Via Mare väljub kord päevas kummastki sadamast ja on valmis pardale võtma kuni 47 autorongi ja 60 reisijat. Varem Paldiski Lõunasadama ja Kapellskäri vahel kurseerinud laevaliin lähtub nüüd Paldiski Põhjasadamast.[2]

Sügisel 2011 ühines Baltic Scandinavian Lines Taani laevakompaniiga DFDS ja sestpeale opereerib Paldiski-Kapellskäri liini DFDS Seaways. See laevakompanii tõi liinile Leedu lipuga ro-pax-laevad.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]