Taktsignaal: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
PResümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:DigSig0.png|pisi|Taktsignaal: signaalipinge väärtus muutub perioodiliselt kõrge (H) ja madala (L) taseme vahel]]
{{keeletoimeta}}
'''Taktsignaal''' on [[elektroonika]]s ja eriti sünkroonsetes [[digitaalelektroonika]]s kasutatav erilist tüüpi [[Signaal (tehnika)|signaal]], mis võngub kõrge ja madala oleku vahel ning mida kasutatakse nagu [[metronoom]]i, et koordineerida tegevust [[elektriahel]]ate vahel.
'''Taktsignaal''' ([[inglise keel]]es ''clock signal'') on [[elektroonika]]s ja eriti [[digitaaltehnika]]s perioodiliselt korduvate [[pinge (elekter) |pingeimpulsside]] jada, mida kasutatakse nagu [[metronoom]]i, et koordineerida ja sünkroniseerida ajalisi toiminguid [[elektriahel]]ate vahel. Taktsignaaliks on tavaliselt 50% [[täitetegur]]iga [[nelinurklaine|ruutsignaal]].


Taktsignaaliga sünkroniseerimine toimub neil hetkedel, kui pingetase muutub kas kõrgeks või madalaks, seega taktimpulsi tõusval või langeval serval. [[Arvutitehnika]]s kasutatakse [[mälu (arvuti) |arvuti mälu]] poole pöördumise kiiruse kahekordistamiseks sünkroniseerimist nii takttsükli tõusval kui ka langeval serval.
Taktsignaali tekitatakse [[taktgeneraator]]is. Kuigi kasutatakse ka keerulisemaid kellasignaale, on kõige tavalisem 50% [[täitetegur]]iga [[ruutlaine]], mis on tavaliselt määratud konstantse sagedusega. Kellasignaali sünkroonimiseks kasutavad ahelad võivad aktiveeruda kas tõusval või langeval serval või topelt andmekiirusega siinide puhul, nii kellatsükli tõusval kui ka langeval serval.


==Vaata ka==
==Vaata ka==
* [[Taktsagedus]]
* [[Taktsagedus]]

* [[Kristallostsillaator]]
[[Kategooria:Digitaaltehnika]]

Redaktsioon: 15. november 2021, kell 11:39

Taktsignaal: signaalipinge väärtus muutub perioodiliselt kõrge (H) ja madala (L) taseme vahel

Taktsignaal (inglise keeles clock signal) on elektroonikas ja eriti digitaaltehnikas perioodiliselt korduvate pingeimpulsside jada, mida kasutatakse nagu metronoomi, et koordineerida ja sünkroniseerida ajalisi toiminguid elektriahelate vahel. Taktsignaaliks on tavaliselt 50% täiteteguriga ruutsignaal.

Taktsignaaliga sünkroniseerimine toimub neil hetkedel, kui pingetase muutub kas kõrgeks või madalaks, seega taktimpulsi tõusval või langeval serval. Arvutitehnikas kasutatakse arvuti mälu poole pöördumise kiiruse kahekordistamiseks sünkroniseerimist nii takttsükli tõusval kui ka langeval serval.

Vaata ka