Segumasin: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
PResümee puudub
3. rida: 3. rida:


Segumasinat kasutatakse väiksemate ehitustööde jaoks, nagu elamute [[remont]], [[renoveerimine]] või [[Amatöör|harrastajate]] projektid. [[Teisaldatav]] segumasin võib töötada [[bensiinimootor]]iga, kuigi tavalisem on võrguvoolutoitel [[elektrimootor]].
Segumasinat kasutatakse väiksemate ehitustööde jaoks, nagu elamute [[remont]], [[renoveerimine]] või [[Amatöör|harrastajate]] projektid. [[Teisaldatav]] segumasin võib töötada [[bensiinimootor]]iga, kuigi tavalisem on võrguvoolutoitel [[elektrimootor]].

[[File:Operation of a truck mixer.gif|thumb|Segumasina tööskeem]]


Segumasinaid jaotatakse:
Segumasinaid jaotatakse:

Redaktsioon: 13. mai 2021, kell 14:58

Segumasin

Segumasin on seade, millega valmistatakse ehituses kasutatavat segu. Segu komponendid on sideainena tsement, täitematerjalina liiv ja kruus. Lisatakse ka vett ning vajadusel lupja või savi, mis muudab segu plastseks.

Segumasinat kasutatakse väiksemate ehitustööde jaoks, nagu elamute remont, renoveerimine või harrastajate projektid. Teisaldatav segumasin võib töötada bensiinimootoriga, kuigi tavalisem on võrguvoolutoitel elektrimootor.

Segumasina tööskeem

Segumasinaid jaotatakse:

  • tööstuslikud segistid;
  • seguautod;
  • kohapealsed ja kaasaskantavad betoonisegistid;
  • iselaadivad betoonisegistid.

Segu transportimine

Peamiseks betoonisegude transpordivahendiks on autobetoonisegisti ehk betoonimikser. Väiksema betooni koguse korral on võimalik betoonisegu transportida ka pumiga. Väikse veesisaldusega betoonisegu on võimalik transportida ka kalluriga, väiksema koguse korral ka sõiduauto järelhaagisega.

Betoonimikser ehk autobetoonisegisti

Betoonimikser on veok, millele on betoonisegu transportimiseks paigaldatud trummel. Mikserist betoonisegu välja laadimiseks kasutatakse mikseri tagaosas olevat renni. Mehaanilise renni pikkus ulatub maksimaalselt 3 meetrini, hüdraulilise renni pikkus maksimaalselt 6 meetrini. Mehaanilise renni abil saab betoonisegu paigaldada kuni 1,5 m kõrgusele, hüdraulilise renni korral kuni 1 m kõrgusele. Koormaga betoonimikser kaalub kuni 32 tonni.

Transportöörlindiga betoonimikser ehk lintmikser

Kui betoonimikserile on lisaks mehaanilisele rennile paigaldatud linttransportöör, siis võimaldab selline lintmikser betoonisegu mikserist välja laadida kuni 17 meetri kaugusele.

Kallur

Kallur on eeskätt väikse veesisaldusega betoonisegude transportimiseks, mille konsistentsiklass on väike (S1) ja mille homogeensuse säilitamiseks ei ole vaja betooni transpordi ajal trumliga segada. Kalluriga transpordi vajadus võib tuleneda sellise betooni puhul ka suurtest betooni kogustest.

Väikehaagis

Väikeste betoonisegu koguste (< 1 m3) transpordiks on võimalik kasutada ka väikehaagist, mille kandejõud on sobilik. Betoonisegu erikaal on keskmiselt 2 400 kg/m3 kohta.

Betooni pumpamine

Kui tavalise betoonimikseriga ei pääse valukohale piisavalt lähedale või ei ole mikseri renniga mingil muul põhjusel võimalik valu teostada, kasutatakse betoonisegu mahalaadimiseks betooni pumpamist. Pumba kasutamine betoneerimistöödel vähendab tööjõu kulu ja kiirendab valuprotsessi tunduvalt.

Betooni pumpamiseks on tavaliselt kaks võimalust: kasutatakse kas autobetoonipumpa või väiksemate betoonikoguste korral PUMI.

Pumi ehk pumbaga betoonimikser

Pumi on betoonimikser, millele on paigaldatud lisaks betoonipump ja jaotusmast. Pumisid kasutatakse ehitusobjektidel, kuhu on keeruline ligi pääseda või kuhu autobetoonipump ja mikser koos ei mahu. Pumiga teostatakse tavaliselt väiksemahulisi pumpamistöid, mahuga kuni 30 m3. Pumi kasutamine kiirendab oluliselt betoonivalu protsessi. Pumi kaalub kuni 32 tonni

Pumba tööpõhimõtte alusel pumide liigitamine

  • Rootorpumbaga pumid – kasutatakse aeglaste valude puhul (monolitiseerimised, betoonplokkide täitmised). Võimalik on pumbata väga aeglaselt ja rahulikult. Rootorpumbaga pumidega ei tohi pumbata kiudbetooni!
  • Kolbpumbaga pumid – kasutatakse kõikide valude puhul, pumpab kiiremini kui rootorpumbaga pumi. Kolbpumbaga pumiga pumbatakse ka kiudbetooni.

Autobetoonipump

Autobetoonipump on veok, millele on paigaldatud betoonipump koos jaotusmastiga. Autobetoonipumpasid kasutatakse võrreldes pumiga suuremate pumbatavate betoonimahtude ja suuremate pumbatavate kauguste korral. Autobetoonipumpadel puudub mikseri või pumiga võrreldes trummel ehk nendega ei saa betooni transportida. Autobetoonipumbad on mõeldud ainult betoonimikseriga kohale veetud betoonisegu vajalikku kohta pumpamiseks. Autobetoonipumbad suudavad pumbata kuni 100 m3 betooni tunnis ja kaalub see kuni 36 tonni.

Viited

[1] [2] [3]

  1. "Betoonimeister".
  2. "Concrete mixer". 2019.
  3. "power betoon". 2019.