Fookuskaugus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Focal-length.png|thumb|]]
{{See artikkel|räägib fookuskaugusest; perekonnanime kohta vaata artiklit [[Zoom (perekonnanimi)]]}}
'''Fookuskaugus''' (tähis<math> f </math>) [[optika |optilise]] süsteemi paepunkti ja [[fookus]]e vaheline kaugus. Õhukese läätse peapunkti mõõdetakse läätse keskpunktist; sel juhul on fookuskaugus võrdne läätse keskpunkti ja [[fookus]]e vahelise kaugusega.
[[Pilt:Focal-length.png|thumb]]
Optilise süsteemi '''fookuskaugus''' iseloomustab ruumilist ulatust, üle mille toimub süsteemile langeva algselt kollimeeritud valgusvihu koondumine [[fookus|fookusse]]. Üldjuhul on fookuskaugus defineeritud kui fookuse kaugus optilise süsteemi [[peatasand]]ist. Õhukese [[lääts]]e korral on fookuskaugus võrdne läätse keskpunkti ja [[fookus]]e vahelise kaugusega. Fookuskaugust tähistatakse harilikult tähega f.


Koondava [[optikasüsteem]]i fookuskaugus loetakse positiivseks ja hajutava süsteemi fookuskaugus negatiivseks.
Läätse fookuskaugus sõltub läätse materjalist ([[murdumisnäitaja]]st) ja läätse pinna [[kõverusraadius]]est. Õhukese koondava läätse fookuskauguse saab kergesti otseselt mõõta, kui tekitada läätsega ekraanile kauge valgusallika kujutis ning mõõta ekraani ja läätse keskpunkti vaheline kaugus.

Läätse fookuskaugus sõltub läätse materjalist ([[murdumisnäitaja]]st) ja läätse pinna [[kõverusraadius]]est.

Õhukese koondava läätse fookuskauguse saab kergesti otseselt mõõta, kui tekitada läätsega ekraanile kauge valgusallika kujutis ning mõõta ekraani ja läätse keskpunkti vaheline kaugus.

== Vaata ka ==
* [[Fookus]]
* [[Lääts]]


[[Kategooria:Optika]]
[[Kategooria:Optika]]

Redaktsioon: 5. oktoober 2020, kell 09:30

Fookuskaugus (tähis) optilise süsteemi paepunkti ja fookuse vaheline kaugus. Õhukese läätse peapunkti mõõdetakse läätse keskpunktist; sel juhul on fookuskaugus võrdne läätse keskpunkti ja fookuse vahelise kaugusega.

Koondava optikasüsteemi fookuskaugus loetakse positiivseks ja hajutava süsteemi fookuskaugus negatiivseks.

Läätse fookuskaugus sõltub läätse materjalist (murdumisnäitajast) ja läätse pinna kõverusraadiusest.

Õhukese koondava läätse fookuskauguse saab kergesti otseselt mõõta, kui tekitada läätsega ekraanile kauge valgusallika kujutis ning mõõta ekraani ja läätse keskpunkti vaheline kaugus.

Vaata ka