Karantiin: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Kamma (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
Kamma (arutelu | kaastöö)
Karantiin kui sõna, esialgne
1. rida: 1. rida:
'''Karantiin''' on inimeste või loomade, ka teatud piirkonna eraldamine [[nakkushaigus]]te ja [[taimekahjusta]]jate levimise tõkestamiseks ning nende kolde likvideerimiseks.
'''Karantiin''' on inimeste või loomade, ka teatud piirkonna eraldamine [[nakkushaigus]]te ja [[taimekahjusta]]jate levimise tõkestamiseks ning nende kolde likvideerimiseks.

==Sõna päritolu==

Sõna karantiin kasutuse ajalugu läheb 14.‒15. sajandi [[veneetsia keel]]e sõnani ''quarantena'', mis tähendab neljakümmet ([[itaalia keel]]es ''quaranta'' -> ''quarantino'') päeva eraldatust, mida nõuti laevadega [[Veneetsia]]sse saabujatelt [[must surm|musta surma]] [[katku]]epideemia ajal. Linna saabujate sedalaadi [[sotsiaalne isolatsioon|isolatsiooni]] nõuti 1377. aastal [[Ragusa linnriik|Ragusa linnriigis]] (tänapäeva [[Dubrovnik]]), kus isolatsiooni perioodiks oli kolmkümmend ([[itaalia keel]]es ''trenta'' -> ''trentino'') päeva, kuid Veneetsias kehtestati 1374. aastal pikem periood.<ref>{{Netiviide |url=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3559069/ |pealkiri=Etymologia: Quarantine |väljaanne=Emerging Infectious Diseases |aeg=veebruar 2013 |vaadatud=23. aprill 2020}}</ref> 17. sajandil oli fraas kasutusel [[prantsuse keel]]es ''quarantaine de jours'' [[ladina keel]]e ''quadraginta'' kaudu ning jõudis ka teistesse Euroopa keeltesse.


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 23. aprill 2020, kell 18:58

Karantiin on inimeste või loomade, ka teatud piirkonna eraldamine nakkushaiguste ja taimekahjustajate levimise tõkestamiseks ning nende kolde likvideerimiseks.

Sõna päritolu

Sõna karantiin kasutuse ajalugu läheb 14.‒15. sajandi veneetsia keele sõnani quarantena, mis tähendab neljakümmet (itaalia keeles quaranta -> quarantino) päeva eraldatust, mida nõuti laevadega Veneetsiasse saabujatelt musta surma katkuepideemia ajal. Linna saabujate sedalaadi isolatsiooni nõuti 1377. aastal Ragusa linnriigis (tänapäeva Dubrovnik), kus isolatsiooni perioodiks oli kolmkümmend (itaalia keeles trenta -> trentino) päeva, kuid Veneetsias kehtestati 1374. aastal pikem periood.[1] 17. sajandil oli fraas kasutusel prantsuse keeles quarantaine de jours ladina keele quadraginta kaudu ning jõudis ka teistesse Euroopa keeltesse.

Vaata ka

  1. "Etymologia: Quarantine". Emerging Infectious Diseases. Veebruar 2013. Vaadatud 23. aprill 2020.