Punnseotis: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
P Kruusamägi teisaldas lehekülje Punn-tapp liide pealkirja Punntappseotis alla
PResümee puudub
2. rida: 2. rida:


== Punntappseotis ==
== Punntappseotis ==
'''Punntappseotis''' on meetod, kus sarnaseid objekte ühendatakse omavahel ots otsaga kokku. Peamiselt kasutatakse selleks [[puit]]u, nt parketi, paneelide ja põranda paigaldamisel.

Punn ja soon lubavad kahel lapikul jupil väga hästi omavahel ennast ära siduda, mis tagab ühtlaselt lameda pinna. Enne kui [[Vineer|vineerist]] sai tavaline asi, kasutati punni ja soone süsteemi maja fasaadi ehitamisel ja betoonkonstruktsioonides.

Tugeva sidumismeetodina kasutati '''punni ja soone seotist''' väga laialdaselt tagasi tulevates nurkades. Puidu kahanemiseffekt on üldiselt peidetud.<ref>Tongue and Groove, [http://www.woodworkdetails.com/knowledge/joints/case/dovetail WoodworkDetails.com]</ref> Kallimas mööblis kasutatakse liimitud [[Dovetail joint|kalasabatappi]] ning mitmeid punn ja soone seotisi.

Igal jupil on mööda äärt tehtud soon ja teisele poole jääb punn, mis on omakorda tavalselt veidi lühem soone sügavusest. Üldjuhul seda seotist ei liimita, kuna puidu kahanemisega võib see punni otsast rebida.

Paljude jaoks muutus punni ja soone süsteem kasutuks kui kasutusse tulid vineer ja teised komposiit puitplaadid, aga kõrgema kvaliteedi plaatide paigalduseks kasutatakse seda siiamaani.<ref>[https://odetowood.com/2016/04/29/5-excellent-woodworking-joints-that-every-woodworker-should-know/ flooring]</ref> Vineerile võib teha punni igale küljele et seda saaks raami paigaldada.

Paksemaid materjale liites võivad punnid ja sooned olla mitmes reas.
Paksemaid materjale liites võivad punnid ja sooned olla mitmes reas.


== Punn soones ==
Punn soones on sarnane punn ja soone süsteemile, vahe on selles et soon on mõlemal otsal ja kahe soone vahele asetatakse eraldi punn. Punn võib olla ka teisest materjalist.


== Viited ==
== Viited ==

Redaktsioon: 27. juuni 2019, kell 15:03

Solid parquet boards with grooves on the near ends. Tongues on the right sides of the boards and grooves on the left sides. The far ends are tongued.

Punntappseotis

Paksemaid materjale liites võivad punnid ja sooned olla mitmes reas.


Viited