Punnseotis

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Punntappseotis)
Punni (paremal serval) ja soonega põrandalauad

Punnseotis on seotis, kus sarnaseid objekte ühendatakse omavahel serv-servaga. Peamiselt kasutatakse puitdetailide, näiteks parketi, paneelide ja põranda paigaldamisel.

Punn ja soon seovad lapikud detailid tihedalt, mis tagab ühtlase pinna. Enne vineeri laiemat levikut kasutati punni ja soone süsteemi maja fassaadi ehitamisel ja betoonkonstruktsioonides.

Punni ja soone seotis on tugev sidumismeetod. Puidu paisumine ja kahanemine üldiselt vastupidavust ei mõjuta.[1] Kallimas mööblis kasutatakse liimitud kalasabatappi ning punni ja soone seotiste variante.

Igal detailil on piki serva tehtud soon ja teisele poole punn, mis on tavaliselt veidi lühem soone sügavusest. Üldjuhul seotist ei liimita, kuna puidu kahanemisega võib see punni lahti rebida.[2]

Punni ja soone süsteemi populaarsus vähenes, kui kasutusele tulid vineer ja muud komposiitpuitplaadid, aga kõrgema kvaliteediga plaatide paigalduseks kasutatakse seda endiselt. Vineerile võib teha punni igale küljele, et seda saaks raami paigaldada.

Paksemaid materjale liites võivad punnid ja sooned olla mitmes reas.

Veedriga seotis[muuda | muuda lähteteksti]

Veeder soones on sarnane punni ja soone süsteemiga, kuid soon on mõlemal serval ja kahe soone vahele asetatakse eraldi veeder. Veeder võib olla ka teisest materjalist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "5 Excellent Woodworking Joints That Every Woodworker Should Know". Originaali arhiivikoopia seisuga 14. detsember 2018. Vaadatud 17. juunil 2019.
  2. Tongue and groove

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]