Porkuni piiskopilinnus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Kotkasulg (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
5. rida: 5. rida:
{{vikinda}}
{{vikinda}}


'''Porkuni piiskopilinnus''' on ehitatud Porkuni saare põhjaosale väidetavalt aastail 1477 – 1479 Tallinna piiskopi Simon von der Borchi poolt. Tema järgi sai koht hiljem ka nime: Borckholm. Kivilinnus, mille pärast edaspidi palju lahinguid löödi, oli lühikese elueaga.
'''Porkuni piiskopilinnus''' on rajatud Porkuni järve kaldale asuvale künkale väidetavalt aastail [[1477]][[1479]] Tallinna piiskopi[[ Simon von der Borchi]] poolt. Tema järgi sai koht hiljem ka nime: Borckholm.

Ebakorrapärase nelinurgaga moodustanud laagerkastelllinnuse nurkades asusid suurtükitornid. Tõenäoliselt pole linnust piiranud ringmüüri ja torne rajatud kogu nende kõrguses siiski üheaegselt, vaid pikema perjoodi vältel. Selle arvamuse kasuks kõneleb ka säilinud väravatorn, mis oma alaosas on neljakandiline, ülaosas aga kaheksanurkne.Linnuse kabeli koori ehituse osadeks olevad ümarkaarsed [[apsiid]]id (eendehitused) on iseloomulikud romaani perioodile.


Torni tippu ehtiv mašikuliifriis pärineb aga hoopis hilisemast ajast, nagu kinnitab 17. ja 19. saj. Porkuni linnusest loodud gravüüride võrdlus.

Linnus sai raskelt kannatada[[1588]] Liivi sõjas ja kaotas oma sõjalise tähtsuse ja hakkas lagunema.

Omal ajal Tallinn piiskopile kuulunud nn. lauamõislinnusest on alles vaid vundamete ja üks väravatorn








1588. aastal Liivi sõja käigus purustatud linnus kaotas oma sõjalise tähtsuse ja hakkas lagunema.


Linnuse kabeli koori ehituse osadeks olevad ümarkaarsed [[apsiid]]id (eendehitused) on iseloomulikud romaani perioodile.


==Välislink==
==Välislink==

Redaktsioon: 30. detsember 2006, kell 13:26

Hoiatus! Võimalik autoriõiguste rikkumine!
Kui on olemas/saadud luba teksti kasutamiseks litsentsi CC BY-SA 3.0 tingimustel, siis edasta aadressile permissions-etättwikimedia.org kiri, milles autor kinnitab, et on nõus teksti kasutamisega selle litsentsi tingimustel.

Võimalikuks lahenduseks on ka teksti ümbersõnastamine, sest faktid ei ole autoriõigustega kaitstud.

  Teksti allikas:

http://www.porkuni.ee/index.php?PID=pages&menuID=33&LANG=est

Porkuni piiskopilinnus on rajatud Porkuni järve kaldale asuvale künkale väidetavalt aastail 14771479 Tallinna piiskopiSimon von der Borchi poolt. Tema järgi sai koht hiljem ka nime: Borckholm.

Ebakorrapärase nelinurgaga moodustanud laagerkastelllinnuse nurkades asusid suurtükitornid. Tõenäoliselt pole linnust piiranud ringmüüri ja torne rajatud kogu nende kõrguses siiski üheaegselt, vaid pikema perjoodi vältel. Selle arvamuse kasuks kõneleb ka säilinud väravatorn, mis oma alaosas on neljakandiline, ülaosas aga kaheksanurkne.Linnuse kabeli koori ehituse osadeks olevad ümarkaarsed apsiidid (eendehitused) on iseloomulikud romaani perioodile.


Torni tippu ehtiv mašikuliifriis pärineb aga hoopis hilisemast ajast, nagu kinnitab 17. ja 19. saj. Porkuni linnusest loodud gravüüride võrdlus.

Linnus sai raskelt kannatada1588 Liivi sõjas ja kaotas oma sõjalise tähtsuse ja hakkas lagunema.

Omal ajal Tallinn piiskopile kuulunud nn. lauamõislinnusest on alles vaid vundamete ja üks väravatorn





Välislink