LNB: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Addbot (arutelu | kaastöö)
P Bot: Migrating 19 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1129382 (translate me)
29. rida: 29. rida:
[[Kategooria:Televisioon]]
[[Kategooria:Televisioon]]
[[Kategooria:Seadmed]]
[[Kategooria:Seadmed]]

[[bar:Rauschoama Signoiumsetza]]
[[ca:LNB]]
[[cs:Low-noise block converter]]
[[de:Rauscharmer Signalumsetzer]]
[[el:LNB]]
[[en:Low-noise block downconverter]]
[[es:Low Noise Block]]
[[fa:ال‌ان‌بی]]
[[fr:Tête universelle]]
[[it:Low noise block converter]]
[[he:מגבר LNB]]
[[nl:Low Noise Block]]
[[pl:Konwerter satelitarny]]
[[pt:LNB]]
[[ru:Спутниковый конвертер]]
[[sq:LNB]]
[[th:LNB]]
[[tr:LNB]]
[[uk:Супутниковий конвертер]]

Redaktsioon: 10. märts 2013, kell 15:31

LNB - lühend sõnadest low-noise block converter või low-noise converter (siit ka mõnikord kasutatav lühend LNC) on seade, mida kasutatakse satelliitsides (enamasti satelliitringhäälingu) signaali vastuvõtmiseks. LNB on enamasti kinnitatud satelliitantenni külge.

Kasutamise põhjused

Satelliitsides kasutatakse signaali edastamiseks suhteliselt kõrge sagedusega raadiolaineid. Kuna kõrgsageduslik signaal ei läbi eriti kergesti seinu, katuseid või aknaklaase, peab satelliitantenn paiknema õues ja signaal tuleb siseruumidesse tuua kaabli abil. Kui raadiosignaali saadetakse kaablisse, siis mida kõrgema sagedusega on signaal, seda suurem on signaali kadu iga kaabli pikkusühiku kohta. Satelliitsides kasutatavad signaalid on nii kõrge sagedusega (mitu gigahertsi), et nende edastamiseks oleks vaja väga spetsiifilist (kallist) kaablit ja vähegi pikema kaabli korral muutuks signaal ikkagi väga nõrgaks.

Tööpõhimõte

LNB ülesandeks on superheterodüünvastuvõtja põhimõttel töötades võtta üks lai vahemik (ehk sagedusriba) suhteliselt kõrgeid sagedusi, võimendada neid ja muundada nad sarnasteks signaalideks mida edastatakse palju madalamal sagedusel (ehk vahesagedusel). Need madalamad sagedused läbivad kaablit palju väiksema signaalikaoga. Samuti on palju lihtsam ja odavam valmistada elektroonikakomponente sellise sagedusega signaali töötlemiseks (võrreldes komponentidega, mis suudaksid vahetult töödelda kõrgsageduslikku signaali).

Müravaba ("Low-noise") tähendab, et LNB valmistamisel kasutatakse spetsiifilist tehnoloogiat, kus võimendamine ja miksimine leiab aset enne amplituudi vähendamist kaablisse suunamiseks, ning et seade ei sisalda täiendavat elektroonikat nagu toiteplokk või digitaalne vastuvõtja. Tänu sellele on signaali väljundis palju vähem müra (soovimatut signaali) kui oleks võimalik saavutada lihtsamat tehnoloogiat kasutades. Üldreeglina on müra vähendamine seda olulisem, mida kõrgemal sagedusel peab elektroonikakomponent töötama. Kui "low-noise" tehnoloogiat ei kasutataks, oleks satelliittelevisiooni pilt ja heli väga kehva kvaliteediga, kui seda üldse oleks võimalik ilma palju suurema antennita vastu võtta.

Otselevi satelliitantennid (DBS antennid) kasutavad kiirgurit (feedhorn), mis on LNB-sse integreeritud.

Erineva sagedusega signaalid samas kaablis

Väljastatava vahesagedusel signaali edastamiseks kasutatakse tihti diplekserit, mille abil signaal liidetakse samasse kaablisse koos maapealse TV signaaliga. Vastuvõtja poolel eraldatakse need signaalid siis üksteisest teise diplekseriga, mis suunab maapealse TV signaali TV vasuvõtjasse (või televiisorisse) ja satelliittelevisiooni signaali satelliit-TV vastuvõtjasse.

Laineala ja signaali polarisatsiooni valik

Paljudesse tavakasutuses olevatesse LNB'desse on sisseehitatud võimalus erineva polarisatsiooniga signaalide vastuvõtuks. Singaali polarisatsiooni ja laineala ning sellega vastuvõetavate tele- ja raadioprogrammide valik toimub LNB'ga ühes kestas paikneva elektroonilise lülitiga mida juhitakse sateliidivastuvõtjaga.

Satelliitringhäälinguprogrammide vastuvõtt Eestis

Enamuse Eestis vastuvõetavate satelliitringhäälinguprogrammide signaali vastuvõtmiseks on vaja Ku-laineala (universaalset) LNB-d. Mõningate Venemaa saatjate signaali vastuvõtuks on aga vaja teistsugust, C-laineala LNBd.

Vaata ka