Ptolemaios: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2+) (Robot: muudetud fa:بطلمیوس
EmausBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2+) (Robot: muudetud nds-nl:Ptolemaeus
85. rida: 85. rida:
[[my:တော်လမီ]]
[[my:တော်လမီ]]
[[nl:Claudius Ptolemaeus]]
[[nl:Claudius Ptolemaeus]]
[[nds-nl:Claudius Ptolemaeus]]
[[nds-nl:Ptolemaeus]]
[[ja:クラウディオス・プトレマイオス]]
[[ja:クラウディオス・プトレマイオス]]
[[no:Klaudios Ptolemaios]]
[[no:Klaudios Ptolemaios]]

Redaktsioon: 31. august 2012, kell 04:36

 See artikkel räägib antiikaja astronoomist, geograafist ja matemaatikust; teiste samanimeliste inimeste kohta vaata: Ptolemaios (täpsustus)

Klaudios Ptolemaios (kreeka Κλαύδιος Πτολεμαῖος; umbes 83161) oli kreeka astronoom, astroloog, matemaatik ja geograaf, kes tegutses Egiptuses. Teda peetakse geotsentrilise maailmasüsteemi peamiseks kinnistajaks.


Elust

Tema isiklikust elust pole palju teada, arvatakse sündis ja elas kogu oma elu Egiptuses, mis oli sel ajal Rooma riigi provints. Perekonnanime järgi oletatakse, et oli tegu kreeklase või helleniseerunud egiptlasega. Eesnimi viitab sellele, et tema (või keegi ta vanematest) oli saanud rooma kodanikuks. Araabia allikate järgi arvatakse, et Klaudios Ptolemaios oli pärit Ülem-Egiptusest.

Tähtsusest

Ptolemaiosest on järele jäänud mitmeid mitemeid olulisi töid, seal hulgas optikast ja muusikateooriast. Kuid kõige kuulsamad on tema astronoomia, geograafia ja astroloogia alased saavutused.

Astroloogias

Oma peamises astroloogia alases raamatus "Tetrabiblos" püüdis ta astroloogiat igati ratsionaalselt, põhjalikult ja süstemaatiliselt esitada. Ning seda raamatut saatiski suur edu antiikajal ja ka islami maailmas. Raamat oli keskaegses Euroopas samuti väga tuntud.

Geograafias

Ptolemaiose maailmakaart "Geographia" 15. sajandi käsikirjalisest koopiast. Selle paremas servas on ära toodud ka "Serica" ja "Sinae" (Hiina), "Taprobane" (Sri Lanka) ning "Aurea Chersonesus" (Malaka poolsaar).

Ptolemaiose tuntuim geograafia alane teos on "Geographia". Siin võttis ta kokku kõik Rooma impeeriumi aegsed geograafia teadmised. Rooma riigist eemale jäävate alade kirjeldused ei ole tal aga alati usaldusväärsed.

Selles teoses kasutas Ptolemaios koordinaatide võrku, võttes laiuse aluseks ekvaatori. Pikkuskraaadide aluguseks (/null meridiaaniks) valis ta läänepoolseima piirkonna, mida teadis - Rohelise Neeme Saared. Ptolemaios täiustas ka kaartide projektsioone.

Astronoomias

Ilmselt kõige suuremaks osutus Ptolemaiose mõju astronoomias. Tema araabia keelse nime järgi tuntud teos "Almagest" (eesti keeles "Suurim ehitus"), oli tuntuim ja hinnatuim astronoomia alane teos järgmise viieteistkümne sajandi jooksul. Selles raamatus avaldas Ptolemaiose oma maailmapildi, mis oli geotsentrilise maailmasüsteemi eri juht. See oli parim geotsentriline maailmasüsteem ja muutus geotsentrilise maailmasüsteemi sünonüümiks. Mall:Link FA