Isis: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: be:Ісіда
RibotBOT (arutelu | kaastöö)
P r2.6.5) (robot lisas: az:İsida
17. rida: 17. rida:
[[als:Isis]]
[[als:Isis]]
[[ar:إيزيس]]
[[ar:إيزيس]]
[[az:İsida]]
[[id:Isis]]
[[id:Isis]]
[[bn:আইসিস]]
[[bn:আইসিস]]

Redaktsioon: 1. aprill 2011, kell 04:19

Isis oli viljakuse ja emaduse jumalanna. Osirise naine ja õde ning Horose ema. Teda kummardati kui ideaalset ema ja abikaasat, kui ka looduse ja maagia matrooni. Ta oli orjade, patuste, kunstkäsitööliste ja rõhutute sõber ning kuulis rikaste, neidude, aristokraatide ning valitsejate palveid. Isis on emaduse, maagia ning viljakuse jumalanna.

Jumalanna Isis oli Geb' i, Maa jumala ning Nut' i, Taevavõlvi jumalanna esimene tütar. Hilisemates müütides oli Isisel vend Osiris, kellest sai tema abikaasa ning kellega Isis eostas Horuse. Isis oli vahend, millega äratati ellu Osiris, kui too oli Set' i poolt mõrvatud. Isise maagilised võimed äratasid ta ellu, kui ta oli kokku kogunud Osirise kehaosed, mis set oli mööda Maad laiali pildunud. See müüt sai hilisemas Egiptlaste religioonis väga oluliseks.

Isis on tuntud ka kui surnute kaitsja ja laste jumalanna, kelledest "kõik algused võrsuvad". Hiljem uskusid muistsed Egiptlased, et Niiluse jõgi ajab igal aastal üle kallaste Isise kurvastusest nutetud psarate tõttu oma surnud mehe, Osirise pärast. Osirise surm ja taassünd elati läbi igal aastal rituaalina.