Juudapuu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
vajab vikindamist ja redigeerimist
P sõnu linkideks
1. rida: 1. rida:
'''Juudapuu''' (''Cercis'') on heitlehiste [[lehtpuu]]de ja –põõsaste [[perekond (bioloogia)|perekond]] [[tsesalpiinialised|tsesalpiinialiste]] [[sugukond (bioloogia)|sugukonnast]], 7 [[liik (bioloogia)|liiki]] [[Lõuna-Euroopa]]st [[Ida-Aasia]]ni ja [[Põhja-Ameerika]]s. Lehed on südajad või neerjad, roosad õied paiknevad kimpudes või [[kobar]]ates, asuvad [[oks]]tel ja isegi [[tüvi|tüvel]]. [[Vili]] on [[kaun]].
{{toimeta}}


Juudapuu (Cercis) on heitlehiste lehtpuude ja –põõsaste perekond tsesalpiinialiste sugukonnast. 7 liiki Lõuna-Euroopast Ida-Aasiani ja Põhja-Ameerikas. Lehed südajad või neerjad, roosad õied kimpudes või kobarates, asuvad okstel ja isegi tüvel, vili kaun. Vahemeremaadelt on pärit euroopa juudapuu (C. siliquastrum), see on kerakujulise puuvõraga 7-15m kõrgune puu peaaegu musta koorega. Kasvab põhiliselt kivistel mäenõlvadel, tihnikutes. Reliktne taim. Legendi järgi poos Juudas enda selle puu otsa.
[[Vahemeremaad]]elt on pärit [[euroopa juudapuu]] (''C. siliquastrum''). See on kerakujulise [[võra]]ga 7–15 meetri kõrgune puu peaaegu musta [[koor]]ega. Euroopa juudapuu kasvab põhiliselt kivistel mäenõlvadel ja tihnikutes. Ta on [[relikt]]ne taim. [[Legend]]i järgi poos [[Juudas]] enda selle puu otsa.

[[Kategooria:Taimed]]
<!-- Tuleb lähemalt kategoriseerida -->
<!-- Kategooria:Magnoolialaadsed? -->

[[da:Judastræ]]
[[de:Judasbaum (Art)]]
[[en:Cercis]]
[[fr:Arbre de Judée]]
[[gl:Árbore do amor]]
[[he:כליל החורש]]
[[nl:Judasboom]]

Redaktsioon: 20. veebruar 2006, kell 19:43

Juudapuu (Cercis) on heitlehiste lehtpuude ja –põõsaste perekond tsesalpiinialiste sugukonnast, 7 liiki Lõuna-Euroopast Ida-Aasiani ja Põhja-Ameerikas. Lehed on südajad või neerjad, roosad õied paiknevad kimpudes või kobarates, asuvad okstel ja isegi tüvel. Vili on kaun.

Vahemeremaadelt on pärit euroopa juudapuu (C. siliquastrum). See on kerakujulise võraga 7–15 meetri kõrgune puu peaaegu musta koorega. Euroopa juudapuu kasvab põhiliselt kivistel mäenõlvadel ja tihnikutes. Ta on reliktne taim. Legendi järgi poos Juudas enda selle puu otsa.