Realism: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
3. rida: 3. rida:
Sõnal "'''realism'''" on erinevaid tähendusi.
Sõnal "'''realism'''" on erinevaid tähendusi.


Sõnal "realism" on erinevaid tähendusi.
1. fail
• Üldkeeles mõeldakse realismi ehk realistlikkuse all tegelikkusega arvestamist.
o Sarnane tähendus on sellel sõnal politoloogias, kus realismi all mõeldakse teooriat, mis lähtub sellest, et riigid võistlevad omavahel ja püüavad selles võistluses ellu jääda.
• Filosoofias mõistetakse realismi all tavaliselt filosoofilist positsiooni, mille kohaselt üht või teist laadi asjad on tõeliselt olemas.
o Realism skolastikas ehk skolastiline realism ehk universaaliderealism on seisukoht, mille kohaselt universaalid on tõeliselt olemas.
o Realism teadusfilosoofias ehk loodusteaduslik realism on seisukoht, mille kohaselt teoreetilised objektid on tõeliselt olemas ja teaduslikud teooriad on ligikaudu tõesed.
o Realism semantikas ehk semantiline realism on seisukoht, mille kohaselt iga propositsioon on tegelikult kas tõene või väär, isegi juhul, kui pole võimalik selle tõeväärtust kindlaks teha.
• Jean Piaget' arengupsühholoogias mõistetakse realismi all lapse võimetust eristada välismaailma oma psüühikast.
• Realism on kirjanduse, kujutava kunsti ja teiste kunstiliikide vool, mis taotleb tegelikkuse tõepärast kujutamist.
o Realism on kirjandusvool.
o Realism on kujutava kunsti vool.



==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 18. mai 2009, kell 08:29

Täpsustuslehekülg See on täpsustuslehekülg. Vajaduse korral muuda palun siia suunaval leheküljel lingi sihtkoht täpseks.


Sõnal "realism" on erinevaid tähendusi.

Sõnal "realism" on erinevaid tähendusi. • Üldkeeles mõeldakse realismi ehk realistlikkuse all tegelikkusega arvestamist. o Sarnane tähendus on sellel sõnal politoloogias, kus realismi all mõeldakse teooriat, mis lähtub sellest, et riigid võistlevad omavahel ja püüavad selles võistluses ellu jääda. • Filosoofias mõistetakse realismi all tavaliselt filosoofilist positsiooni, mille kohaselt üht või teist laadi asjad on tõeliselt olemas. o Realism skolastikas ehk skolastiline realism ehk universaaliderealism on seisukoht, mille kohaselt universaalid on tõeliselt olemas. o Realism teadusfilosoofias ehk loodusteaduslik realism on seisukoht, mille kohaselt teoreetilised objektid on tõeliselt olemas ja teaduslikud teooriad on ligikaudu tõesed. o Realism semantikas ehk semantiline realism on seisukoht, mille kohaselt iga propositsioon on tegelikult kas tõene või väär, isegi juhul, kui pole võimalik selle tõeväärtust kindlaks teha. • Jean Piaget' arengupsühholoogias mõistetakse realismi all lapse võimetust eristada välismaailma oma psüühikast. • Realism on kirjanduse, kujutava kunsti ja teiste kunstiliikide vool, mis taotleb tegelikkuse tõepärast kujutamist. o Realism on kirjandusvool. o Realism on kujutava kunsti vool.


Vaata ka