Karl August Hermann: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Resümee puudub
15. rida: 15. rida:


[[de:Karl August Hermann]]
[[de:Karl August Hermann]]
[[sv:Karl August Hermann]]

Redaktsioon: 20. märts 2009, kell 15:12

Karl August Hermann (23. september 185111. jaanuar 1909 Tartu) oli eesti helilooja, keeleteadlane ja entsüklopedist.

Hermann sündis Põltsamaa kihelkonnas Võhma külas sepa pojana. Õppis sealsamas algkoolis ning oli ka koolmeistriks, hiljem läks Peterburi, kus sooritas eksternina gümnaasiumi lõpueksami. 18741878 õppis ta Tartu Ülikoolis usuteadust, 18781880 Leipzigis võrdlevat keeleteadust. Seejärel asus ta elama Tartusase ning 1882 sai temast "Eesti Postimehe" toimetaja. 1886 nimetas ta lehe ümber "Postimeheks". Ta tegutses ka mitmetes eesti seltsides, ka Aleksandrikooli komiteedes ning toetas üldse aktiivselt rahvuslikku liikumist. 1890. aastate esimesel poolel oli tema toimetatud "Postimees" ainsaks rahvuslikuks eesti ajaleheks.

Hermanni poolt väljaantud Eesti Üleüldise teaduse raamatu tiitelleht. Entsüklopeediast jõudis ilmuda esimene köide A-täht (1900-1904) ning osa teisest köitest B-täht (1906).

Hermann oli äärmiselt aktiivne ning mitmekülgsete huvide inimene, tegutsedes nii muusika, ajaloo, keeleteaduse, ajakirjanduse kui ka mitmetes teistes valdkondades. Ta püüdis komponeerida nii esimest eesti ooperit (lauleldus "Uku ja Vanemuine") kui ka kindlaks teha eestlaste päritolu (väitis, et eestlased on muistsete sumerite järeltulijad). Äärmiselt aktiivne tegevus mitmel ei jätnud talle aega millelegi sügavamalt pühenduda ning kurnas ta tervist. 1896. aastal müüs ta "Postimehe" maha noorema põlvkonna rahvuslastele ning selle toimetajaks sai Jaan Tõnisson.

Välislingid