Endla Lõhkivi

Allikas: Vikipeedia
Endla Lõhkivi esinemas Eesti filosoofia 7. aastakonverentsil Tartus, 29. augustil 2011.

Endla Lõhkivi (sündinud 17. jaanuaril 1962) on eesti teadusfilosoof, tõlkija ja maalikunstnik, Tartu Ülikooli filosoofia osakonna dotsent.

1980. aastal lõpetas Lõhkivi Kohila Keskkooli kuldmedaliga. 1980–85 õppis ta Tartu Riiklikus Ülikoolis keemia erialal. 1991 oli ta külalisdoktorant teaduse teooria instituudis Göteborgi Ülikoolis (Göteborgi Kuningliku Teaduse, Humanitaarteaduse ja Kunsti Seltsi stipendiaat) ning 1991–1997 doktorant Tartu Ülikooli filosoofia osakonnas. Lisaks on ta korduvalt olnud Göteborgi Ülikooli teaduse teooria instituudi külalisdoktorant, osalenud teadusajaloo doktorikoolis Cité des Sciences et de l'Industrie's Pariisis ning NorFa rahvusvahelise filosoofia doktorikooli kursustel.

1998. aastal kaitses Lõhkivi Tartu Ülikoolis magistrikraadi teemal "The problem of consistency in relativist sociology of scientific knowledge" (juhendaja Eero Loone) ning 1999. aastal Göteborgi Ülikoolis filosoofia litsentsiaaditöö teemal "Reconciling realism and relativism: a study of epistemological assumptions in relativist sociology of scientific knowledge" (juhendaja Aant Elzinga). 2002. aastal kaitses ta doktorikraadi teemal "The Sociology of Scientific Knowledge: A Philosophical Perspective" (juhendaja Eero Loone).

1986. aastast on Lõhkivi olnud Tartu ülikooli filosoofiateaduskonna filosoofiaosakonna õppejõud, alustades õppeülesande täitjana ning jõudes 2004. aastal dotsendi ametikohale. Aastast 2021 on ta Tartu Ülikooli Humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna filosoofia ja semiootika instituudi teadusfilosoofia kaasprofessor.

Lõhkivi on korduvalt osalenud Eesti filosoofia aastakonverentsi korraldustoimkonnas. Ta on European Association for the Study of Science and Technology (EASST) ja European Society for Analytic Philosophy (ESAP) (1996), Eesti nais- ja meesuuringute ajakirja Ariadne Lõng kolleegiumi (2000), International Society for the Philosophy of Chemistry (ISPC) (2001), TÜ filosoofia osakonna sarja Studia Philosophica Estonica ja Studia Philosophica Estonica kolleegiumi (2003) ning Euroopa Teadusfilosoofia Assotsiatsiooni EPSA liige (2008).

Endla Lõhkivi peamised uurimisvaldkonnad on teadusfilosoofia, teaduse epistemoloogia, teadmussotsioloogia ning teaduspoliitika.

Vaated, ideed ja tulemused[muuda | muuda lähteteksti]

Lõhkivi on teinud uurimistööd naturaliseeritud sotsiaalepistemoloogia (täpsemalt praktikakeskse teaduseuurimise raames, vaadeldes teaduslikku uurimistööd tegevusena teadlaste kogukonnas, mis omakorda kuulub laiemasse sotsiaalsesse ümbrusse. See lähenemine kirjeldab teadlaste eesmärke ja tegevust nende saavutamiseks ning uurib ka tegevuse täiustamise võimalusi. (Lõhkivi 2011:98–99)

Lõhkivi on koos Katrin Velbaumiga uurinud, mis põhjustel Eesti füüsikud on teadusest lahkunud. Üks leitud põhjus on erialase suhtlemise nappus. Naiste puhul on üheks põhjuseks sobimatus mehelike füüsikukuvandite ("tõe preester", "sepp", "mängiv poiss") alla. (Lõhkivi 2011:104–108).

Muu tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on tõlkinud eesti keelde Rootsi krimi- ja lastekirjandust. Ta on tegelenud maalimisega. 2019. aastal on tal maalinäitus "Minu maastikud" Tartu Ülikooli "Physicumi" galeriis.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Publikatsioone[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Tartu Ülikooli aumärgi kavalerid". Tartu Ülikool. Vaadatud 8.12.2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]