Kristlik Rahvaerakond

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Eesti Kristlik Rahvaerakond)
Eesti Kristlik Rahvaerakond
Eesti erakond
Asutamine 1919, liitus 1931. aastal Eesti Rahvaerakonnaga
Peakorter Tallinn
Meediakanal

Kodumaa Hääl, Pühapäevaleht

koalitsioon =

Kristlik Rahvaerakond (lühend KrRE) oli 1919. aastal Eestis moodustatud erakond.

Johan Kõpp

Erakonna moodustamine[muuda | muuda lähteteksti]

Asutava Kogu valimiste eel moodustati Eesti Demokraatlikust Erakonnast ja Eesti Radikaaldemokraatlikust Erakonnast Eesti Rahvaerakond (ERE) Jaan Tõnissoni juhtimisel. Usuelule enam tähtsust omistanud isikud, kes seni olid seotud olnud Tõnissoni juhitud erakonnaga ja kelle juhiks oli esimestel kuudel Johan Kõpp, asutasid 1919. a. veebruaris Eesti Kristliku Rahvaerakonna.

Poliitiline tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Kristlik Rahvaerakond rõhutas kristliku moraali ja usuelu tähtsust igapäevaelus ning selle üheks eesmärgiks oli usuõpetuse säilitamine Eesti koolides.

Asutava Kogu valimistel 1919. aastal valiti KrRE nimekirjast Asutavasse Kogusse: Johan Kõpp, Jaan Lattik, Nikolai Kann, Anton Laar, Hans Pöhl ja asendusliikmetena liitusid Aleksander Kapp, Hans Leesment.

1919. aastal valitud Asutavas Kogus domineerisid vasakpoolsed erakonnad (Eesti Tööerakond ja Eesti Sotsiaaldemokraatiline Tööliste Partei) ja esialgu Kristliku Rahvaerakonna püüdlus usuõpetuse säilitamiseks algkoolides ebaõnnestus, kuid 1923. aasta rahvahääletusel kiideti usuõpetus koolidele kohustusliku, õpilastele valikainena heaks.

Kristliku Rahvaerakonna juhtfiguurideks olid: praostid Jaan Lattik ja Aleksander Kapp, vaimulikud Jaan Järve ja Leopold Raudkepp ning ilmalikud riigimehed Friedrich Akel, Nikolai Kann, Oskar Amberg ja Heinrich Bauer.

KrRE Asutavas Kogus ja Riigikogus[muuda | muuda lähteteksti]

Valimised    Esindusorgan    Protsentuaalne esindatus    Esinduskogu koosseis
(Asutav Kogu=120 saadikut)
(Riigikogu=100 saadikut)
   
1919 Asutav Kogu 4,4 % 5
1920 I Riigikogu 7,2 % 7
1923 II Riigikogu 7,3 % 8
1926 III Riigikogu 5,4 % 5
1929 IV Riigikogu 4,1 % 4

Erakonna ühinemine[muuda | muuda lähteteksti]

Alates III riigikogu valimistest kaotas erakond oma valijaid ja samas ka poliitilist mõjuvõimu. 1931. aasta sügisel otsustati liituda Jaan Tõnissoni juhitud Eesti Rahvaerakonnaga, tegelik liitumne leidis aset 1932. aasta alguses, kui KrRE moodustas ühe osa uuest Rahvuslikust Keskerakonnast.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]