Eesti Evangeeliumi Luteri Usu Kirik

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Eesti Evangeeliumi Luteriusu Koguduste Liit)
 See artikkel räägib 2010. aastal eraldunud kogudustest, alates 1919 Eestis ja hiljem paguluses tegutsenud kiriku kohta vaata artiklit Eesti Evangeeliumi Luteriusu Kirik.

Eesti Evangeeliumi Luteriusu Koguduste Liit ühendab Eesti Evangeeliumi Luteriusu Kiriku kogudusi, mis ei ühinenud Eesti Evangeelse Luterliku Kirikuga.

Liitu juhtis peapiiskopi kohusetäitja Thomas Vaga ja toetava komitee liikmed on Lakewoodi Pühavaimu koguduse esimees Valter Must, diakon-õpetaja Gilda Karu, Los Angelese koguduse esimees Heino Nurmberg, praostkonna sekretär Agu Ets ning Kanadast Jüri Silmberg ja Riina Klaas[1].

Liidul on neli kogudust:

EELK seisukoht[muuda | muuda lähteteksti]

EELK nimekirjast kustutati järgmised kogudused:

Need kogudused ei saa kutsuda oma teenistusse EELK vaimulikke ega saa EELK vaimulikud tavapärases korras nende teenistusse astuda.

Neil kogudustel puudub EELKga lepinguline suhe, seega ka kantsli- ja armulauaosadus[2].

Thomas Vaga on öelnud:

See on kiriklik e. eklesioloogiline ja inimlik jõumäng, mis meie vastu on käima pandud.

Me aga ei karda, nagu meie usuisa Martin Luther ei kartnud. Me jääme kokku ja jätkame Eesti Evangeeliumi Luteri Usu Kiriku kogudustest moodustatud kirikuna, kes kuulutab ja tegutseb luteri kiriku tunnustuskirjade juhtimisel, Agendas antud jumalateenistuse korra järgi, Laulu- ja Palveraamatu koraalide ja puhta, eksimatu Piiblisse kirja pandud Jumala Sõna juhtimisel Jeesuses Kristuses.[3].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://eelkl.cwahi.net/index.htm[alaline kõdulink]
  2. EELKst arvati välja 8 kogudust. Eesti Kirik, 16. oktoober 2013, nr. 41, lk. 1.
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 22. mai 2014. Vaadatud 22. mail 2014.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]