Eric Robertson Dodds

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt E. R. Dodds)
Eric Robertson Dodds
Sünniaeg 26. juuli 1893
Surmaaeg 8. aprill 1979 (85-aastaselt)

Eric Robertson Dodds (26. juuli 1893 Banbridge, County Down8. aprill 1979 Old Marston) oli Iiri klassikaline filoloog. Oma publikatsioonides kasutas ta alati nimekuju E. R. Dodds.

Elu ja haridustee[muuda | muuda lähteteksti]

Dodds sündis kooliõpetajate pojana. Tema isa Robert suri, kui poeg oli 7-aastane. Kümneaastaselt kolis ta koos emaga Dublinisse.

1912. aastal sai ta stipendiumi Oxfordi Ülikooli University College'is õppimiseks. Ta õppis programmis "Literae Humaniores", mis tähendas kaheosalist nelja-aastast kursust (viie semestri jooksul käsitleti ladina ja kreeka autorite tekste, seitsme semestri jooksul antiikajalugu ja -filosoofiat). Tema sõprade hulka kuulusid Oxfordis Aldous Huxley ja T. S. Eliot.

1916. aastal pidi ta Oxfordist lahkuma, kuna oli toetanud Lihavõtteülestõusu, ent ta naasis järgneval aastal, et sooritada ülikooli lõpueksamid.

Töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

1919. aastal sai temast klassikalise filoloogia lektor Readingi Ülikoolis, 1924. aastal kreeka keele professor Birminghami Ülikoolis.

1936. määrati ta Oxfordi Ülikooli kreeka keele professoriks (Regius Professor of Greek, kuningas Henry VIII poolt 1541. aastal asutatud professuur). Tema eelkäija sellel kohal oli Gilbert Murray, kes soovitas Doddsi peaminister Stanley Baldwinile. Doddsi määramine sellele kohale pälvis kriitikat ning ta ei olnud algul kolleegide hulgas kuigi populaarne.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Doddsi peateos on "The Greeks and the Irrational" (Berkeley: University of California Press, 1951).

Eesti keeles on ilmunud tema raamat "Paganad ja kristlased ängistuse ajastul" (Tallinn: Varrak, 2003; inglise keelest tõlkinud Marju Lepajõe; originaal "Pagan and Christian in an age of anxiety: some aspects of religious experience from Marcus Aurelius to Constantine", Cambridge: Cambridge University Press, 1965).

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

1923. aastal abiellus Dodds Readingi Ülikooli inglise keele lektori Annie Edwards Powelliga (1886–1973). Lapsi neil ei olnud.