Elektrooniline sigaret

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt E-sigaret)
Valik erinevaid e-sigarette

Elektrooniline sigaret ehk e-sigaret on nüüdisaegne elektrooniline seade, mille kasutamine imiteerib suitsetamist. Seade koosneb akust, padrunist ja atomiseerijast ning võib välimuselt meenutada tavalist sigaretti.[viide?] E-sigareti kasutamist nimetatakse kohati ka veipimiseks.

Elektrooniline sigaret on leiutatud Hiinas.[viide?]

Akuga töötav seade purustab (nikotiini)padrunis oleva vedeliku ülipeeneks auruks. Aromatiseeritud aur sarnaneb tavalise sigareti põletamisel eralduva suitsuga, tekitades tavalise sigareti suitsetamisega sarnaneva tunde.

Mõju tervisele[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Elektrooniliste sigarettide turvalisus

E-sigaret ei põle, seega ei teki ei suitsuhaisu ega tuhka. Kasutaja ei hinga sisse vingugaasi (CO), tubakasuitsu tahkeid kantserogeenseid mikroosakesi ega sigaretitubaka töötlemisel kasutatavaid kemikaale. E-sigaret ei ole tuleohtlik. Reeglina on e-sigareti tarbimine soodsam kui tavasigarettide tarbimine.[viide?]

E-sigareti eelis nikotiiniplaastrite ja -nätsude ees on sarnasus tavasigaretiga. Kuna e-sigaretti tõmmates tekib aur, mis imiteerib kurgus tavasigareti suitsetamise tunnet ning väljapuhumisel tavasigaretist tekkivat tossu, rahuldab see nii suitsetaja füüsilist nikotiinivajadust kui ka rituaalsõltuvust.

Samas on e-sigaretist saadav nikotiinikogus tunduvalt suurem kui nikotiinplaastrite puhul ning tavaolukorras vastab sigareti suitsetamisest saadavale kogusele.[1][2] Nikotiin põhjustab vaskulaarseid haigusi[3][4][5][6], kahjustab loodet ja imetatavat last[7][8] ning on sõltuvusaine[9][10]. Nikotiinisõltuvus kuulub rahvusvahelises haiguste klassifikatsioonis psüühika- ja käitumishäirete all sõltuvushaiguste hulka koodiga F17.2.[11]

E-sigaret sisaldab lisaks nikotiinile ka arvukalt lisaaineid, mille täpne kahjulikkuse määr suitsetajale ega tema lähedal olevatele passiivsetele suitsetajatele ei ole veel teada. Teada ei ole ka e-sigareti pikaajalise tarvitamise mõjud.[12]Lisaainete ja suure nikotiinihulga tõttu ei ole elektrooniline sigaret sobiv vahend suitsetamisest loobumiseks ning tegemist ei ole ohutu alternatiiviga sigaretile[13], kuid on võimalik, et e-sigareti tarvitamist kaalutakse ületamatu nikotiinisõltuvuse korral edasiste kahjude vähendamiseks ehk harm reduction'i põhimõttel, analoogselt süstlavahetuspunktide loomisele.[14]

Eesti Ravimiameti järgi on Eestis müüdavad e-sigarettide padrunid nikotiinivabad. Ravimi kategooriasse kuulumise eelduseks on siiski nikotiinisisalduse teatud piiri ületamine.[15]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Etter JF, Bullen C. Saliva cotinine levels in users of electronic cigarettes. Eur Respir J 2011;38:1219–20.
  2. Vansickel AR, Eissenberg T. Electronic cigarettes: Effective nicotine delivery after acute administration. Nicotine Tob Res 2013;15:267–7.
  3. Yoshiyama S, Chen Z, Okagaki T, et al. Nicotine exposure alters human vascular smooth muscle cell phenotype from a contractile to a synthetic type. Atherosclerosis 2014;237:464-70.
  4. Zainalabidin S, Budin SB, Ramalingam A, et al. Aortic remodelling in chronic nicotine-administered rat. Korean J Physiol Pharmacol 2014;18:411-8.
  5. Fagerström K. Nicotine: Pharmacology, Toxicity and Therapeutic use. Journal of Smoking Cessation 2014;9:53–9.
  6. Farsalinos KE, Polosa R. Safety evaluation and risk assessment of electronic cigarettes as tobacco cigarette substitutes: a systematic review. Therapeutic Advances in Drug Safety 2014;5:67–86.
  7. Schraufnagel DE, Blasi F, Drummond MB, et al. Electronic Cigarettes. A Position Statement of the Forum of International Respiratory Societies. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2014;190:611–18.
  8. Behnke M, Smith VC. Prenatal substance abuse: short- and long-term effects on the exposed fetus. Pediatrics 2013;131:e1009–24.
  9. D'Souza MS, Markou A. Neuronal mechanisms underlying development of nicotine dependence: implications for novel smoking-cessation treatments. Addict Sci Clin Pract 2011;6:4–16.
  10. Caponnetto P, Campagna D, Papale G, et al. The emerging phenomenon of electronic cigarettes. Expert Review of Respiratory Medicine 2012;6:63–74.
  11. RHK-10-V http://www.kliinikum.ee/psyhhiaatriakliinik/lisad/ravi/RHK/RHK10-FR17.htm
  12. Schweitzer KS, Chen SX, Law S. Endothelial disruptive proinflammatory effects of nicotine and e-cigarette vapor exposures. American Journal of Physiology - Lung Cellular and Molecular Physiology 2015;15;309:L175-87.
  13. Tubakainfo http://www.tubakainfo.ee/mis-on-sigaretis/e-sigaret/
  14. Patrounova V. Alternative Forms of Tobacco and E-Cigarettes: Harmful or Harm Reduction? Dentistry Today 2015. https://web.archive.org/web/20160415054203/http://www.dentistrytoday.com/articles/hygiene-today/item/223-alternative-forms-of-tobacco-and-e-cigarettes-harmful-or-harm-reduction
  15. "Ravimiamet: e-sigarettide ohutus ravimina ei ole tõendatud". www.kliinik.ee. Vaadatud 29.03.2016.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]