Domeikava fort

Allikas: Vikipeedia
Domeikava fort

Domeikava fort on endine fort Tsaari-Venemaa Kaunase kindluse koosseisus. Tänapäeval jääb see Kaunase rajooni Domeikavae külla.

Fort kavandati piirkonda 1909. aastal. Fordi plaani autor oli Konstantin Velitško. Ehitustööd algasid 1913. aastal. Fort rajati kõrgendikule, mis võimaldas kontrolli all hoida kogu Nerise orgu; nii rajati sinna massiivsed betoonist ja raudbetoonist ehitised. Need pidid vastu seisma tolle ajastu suurtükkide tulele. 1914. aastal muudeti ehitustööde plaani. Fordid pidid uue plaani kohaselt saama muude kaitserajatiste tugielemendiks. Algasid mullatööd ja teedevõrgustiku rajamine. Kindluse tarbeks rajati ka kitsarööpmeline raudtee, mille üks harutee viis fordini. Ehitati varjend kuuekümne sõduri tarbeks ja veel üks varjend rinnatise juurde. Neid ühendas ülejäänud rajatistega laudseinte ja betoonist laega potern. Esimese maailmasõja puhkemine sundis ehitajaid tagasi pöörduma algse 1909 aastal kinnitatud viisnurkse põhiplaani juurde.[1]

Fordis oli kaks kaevu, kaks kasematti, kus paiknesid 57 millimeetrised suurtükid, ja kaks vaatluspunkti. Rajati ka külmhoone 500 000 liharatsiooni ja 2 miljoni konservi hoidmiseks, mille juurde rajati ka arteesia kaev. Fordi ehitustööd kestsid ka talvel, ehitajate tarbeks olid soojakud ja küttesüsteem. Tööd lõpetas Saksa vägede lähenemine.

Sakslaste rünnaku ajal langes fort ägeda suurtükitule alla. Taganevad Vene väed lasid sealse laskemoonalao õhku.[2]

Fort on 2002. aastast muinsuskaitse all, kuid objekt on korrastamata ja tähistamata. See asub eramajade vahel ja on võsastunud, ehitistesse on viidud prügi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Kauno tvirtovės Domeikavos forto liekanos". Vaadatud 21. aprillil 2021.
  2. Arvydas Pociūnas. Kauno tvirtovės gynyba 1915 metais. – Vilnius: Gen. Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, 2008. – 19 lk. – ISBN 978-9955-423-64-5.