Dixie

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib piirkonnast Ameerika Ühendriikides; laulu kohta vaata artiklit Dixie (laul)

Dixie on Ameerika Ühendriikide lõunaosariikide hüüdnimi.

Nime päritolu[muuda | muuda lähteteksti]

Kümnedollarine rahatäht Louisiana pangast Banque des citoyens de la Louisiane, 1860.

"Oxford English Dictionary" teatel on nime Dixie päritolu hägune. Mitford M. Mathewsi "A Dictionary of Americanisms on Historical Principles" (1951) pakub etümoloogia kohta kolm levinud teooriat:

  1. Sõna Dixie viitab algselt erapangas Citizens State Bank (New Orleansio prantsuse linnaosas) ja seejärel teistes Louisiana pankades trükitud rahatähtedele.[1] Need pangad andsid välja kümnedollarilisi kupüüre,[2] mille ühel küljel oli kiri Dix, prantsuse keeles "kümme". Ingliskeelsed lõunaosariiklased nimetasid neid "Dixies" ning New Orleansi ümbruskond ja Louisiana prantsuskeelsed alad said nime "Dixieland". Hiljem laienes nimi kõigile USA lõunaosariikidele.
  2. Sõna tuleneb ühe Manhattani orjapidaja nimest[viide?] (orjapidamine oli seal legaalne kuni 1827. aastani. Tema valdustes valitses ülimalt leebe kord.
  3. "Dixie" tuleneb Jeremiah Dixoni nimest, kes oli Mason-Dixoni piiri ülevaataja, mis eraldas Marylandi ja Pennsylvaniat ning suuremat osa orjanduslikke ja orjanduse keelustanud osariike USA-s.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Dixie" Originated From Name "Dix" An Old Currency – New Orleans American May 29 1916, Vol. 2 No. 150, Page 3 Col. 1 Louisiana Works Progress Administration (WPA), LOUISiana Digital Library
  2. Ten Dollar Note George Francois Mugnier Collection, LOUISiana Digital Library