Diskomuusika

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Disco)

Diskomuusika on tantsumuusika žanr, mille populaarsuse tipp oli 1970ndate keskpaigas ja lõpus.

Diskomuusika sündis 1960ndate lõpus ja 1970ndate algul New Yorgi ja Philadelphia klubides vastureaktsioonina rokkmuusika domineerimisele ning tantsumuusika demoniseerimisele tollases alternatiivkultuuris.

Žanri muusikalised juured on funkis, soulis ja Ladina-Ameerika muusikas. Diskomuusika tõi muusikasse ridamisi uusi võtteid, instrumente ja produtseerimistehnikaid, arendades eriti elektroonilist muusikat.

Diskomuusikaga kaasnes ka subkultuur, mis algselt levis eelkõige ööklubides. Sellesse kuulusid näiteks tantsuvõistlused, rõivamoed (sh polüesterrõivad) ja narkokultuur (nt kokaiin). Üks tuntumaid diskoklubisid oli Studio 54 New Yorgis Manhattanil.

Esimene tuntud diskotäht oli Donna Summer, hüüdnimega Diskokuninganna (The Queen of Disco). 1970ndate lõpu tuntumate ansamblite seas olid Bee Gees, KC and the Sunshine Band, Chic ja The Jacksons. Euroopa üks tuntumaid diskoansambleid oli Boney M.. Diskomuusikat populariseerisid ka mitmed filmid, näiteks "Saturday Night Fever" ja "Thank God It's Friday".

Ehkki diskomuusika populaarsus 1980ndatel langes, tõusis see taas 1990ndail. Diskomuusika on mõjutanud tervet rida hilisemaid tantsumuusika žanre nagu house, italodisko, eurodisko ja diskofunk, samuti pop- ja rokkmuusikat laiemalt.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]