Deidamia

Allikas: Vikipeedia
Achilleuse ja Deidamia skulptuur Luxembourgi palees, Joseph-Michel-Ange Pollet (itaalia skulptor), valmistatud enne aastat 1870

Deidamia (vanakreeka keeles Δηϊδάμεια[1][2]) oli Skýrose kuninga Lykomedese tütar, kes heitis ühte Achilleusega (kui too end neiukeseks maskeerituna Skýrosel peitis) ja tõi ilmale Neoptolemuse.[3] Levinuima looversiooni järgi oli Deidamia Skýrose kuningatütardest kauneim ja Achilleusel tärkasid tema vastu tunded, kuid kuna ta oli tütarlapse riietes, ei tohtinud ta neid avaldada. Ühel peoõhtul aga ei suutnud ta end enam kauem vaos hoida ja ühtis Deidamiaga tema tahte vastaselt. Hiljem nad aga leppisid ära ja mõne looversiooni järgi võtab Deidamia Achilleuse ümberriietumisoskusest eeskuju, tõmbab endale meheriided selga ja järgneb Achilleusele ja Patroklosele Troojasse. Antiikkreeka keeles tähendabki Deidamia (levinuima versiooni järgi) see, kes on sõjas kannatlik. [4]

Ameerika kirjaniku Madeline Milleri uusversioonis, tema romaanis Achilleuse laul, on Achilleuse ja Deidamia ühteheitmine Skýrosel nende mõlema tahte vastane; selleks sunnib neid Achilleuse ema, merejumalanna Thetis, kes soovib, et Achilleusel oleks järglane.[5] Deidamia-nimelisi tegelasi oli kreeka mütoloogias teisigi, aga Achilleus'ega aega veetnud Deidamia on neist kuulsaim.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Newsroom (22. detsember 2018). "Για τη Δηιδάμεια και την Ιπποδάμεια". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (greek). Vaadatud 9. augustil 2023.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. "Δηϊδάμεια - WordSense Dictionary". www.wordsense.eu (inglise). Vaadatud 9. augustil 2023.
  3. "Deidamia in Greek Mythology". Greek Legends and Myths (inglise). Vaadatud 9. augustil 2023.
  4. "Deidamia: The Secret Wife of the Greatest Greek Hero Achilles" (Ameerika inglise). 14. juuni 2022. Vaadatud 9. augustil 2023.
  5. Miller, Madeline (2018). Achilleuse laul. Eesti: Koobakene. ISBN 978-9949-7270-4-9.