Dan Ariely

Allikas: Vikipeedia
Dan Ariely (2009)

Dan Ariely (sündinud 29. aprillil 1967) on Iisraelis üles kasvanud ning Ameerikas töötav ja elav käitumisökonoomika ja psühholoogia professor. Ta töötab Duke'i ülikoolis, on tegev sealses Fuqua ärikoolis, kognitiivse neuroteaduse keskuses, majandusteaduskonnas ja meditsiinikoolis. Ta on ka Tagantjärgi Tarkuse uurimiskeskuse asutaja[1] ning nõustamisfirma BEworks kaasasutaja. Ariely ettekandeid on TED konverentsil vaadatud üle 4,8 miljoni korra. Kolm tema raamatut on New York Timesi bestsellerid. Nendeks raamatuteks on:

  • "Predictably Irrational: The Hidden Forces That Shape Our Decisions", eesti keeles "Irratsionaalne inimene. Kuidas me teeme oma igapäevaseid otsuseid";
  • "The Upside of Irrationality";
  • "The Honest Truth about Dishonesty", eesti keeles "Aus tõde ebaaususest" (2018).

Kõigis raamatutes kirjeldab Ariely populaarteaduslikus stiilis nii enda kui teiste teadlaste uurimistöid ning teeb üldisemaid järeldusi, kuidas inimesed saaksid ehk oma igapäevaelus võtta vastu paremaid otsuseid.

2015. aastal ilmus Arielyl raamat:

  • "Irrationaly Yours"

Sellesse raamatusse on kogutud autori The Wall Street Journalis ilmunud vastused inimeste küsimustele. Osa neist vastustest on kirjutatud selle raamatu jaoks ümber. Lisaks on raamatusse lisatud küsimusi-vastuseid, mis The Wall Street Journalis ei ole ilmunud.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Dan Ariely on sündinud New Yorgis samal ajal, kui tema isa õppis seal Columbia ülikoolis. Ariely oli 3-aastane, kui perekond kolis tagasi Iisraeli. Ta kasvas üles Ramat HaSharonis,[2] mis on Tel Avivi lõunapiiril asuv linn. Keskkooli viimasel aastal oli ta tegev Iisraeli noorteliikumises HaNoar HaOved VeHaLomed. Dan Arielyl on poeg ja tütar.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Dan Ariely Irratsionaalne inimene. Kuidas me teeme oma igapäevaseid otsuseid. Kirjastus Hermes, 2011. ISBN 9780061353239
  2. What it feels like to know what we're all thinking. (Vaadatud 25.11.2020)