Cost van Borstal

Allikas: Vikipeedia

Cost van Borstal (suri 1463. aastal) oli Tallinna bürgermeister ja kaupmees.

Ta sai 1412. aastal Suurgildi Lauagildi liikmeks, 1413. aastal Tallinna kodanikuks ja 1414. aastal raehärraks. 1422. aastal omandas ta varem Hans von Hasselnile kuulunud maja Pikal tänaval Suure Rannavärava juures (praeguse aadressiga Pikk 37), sellega seoses on teda esimest korda bürgermeistriks nimetatud. Linna teenistuses täitis ta korduvalt diplomaatilisi ülesandeid.

Säilinud laevanimekirjade järgi vedas ta 1425–1462 Tallinna sisse soola ja kalevit, harvem meejooki, mett, kala, veini, humalaid ja herneid. Mitmel korral on mainitud täpsustamata sisuga kaste, tünne ja pakke. 1426. aastal laskis ta endale tuua kontorilaua.

Cost van Borstal ei olnud tõenäoliselt lähisugulane samaaegse raehärra Gottschalk van Borstaliga. Tema lastest on nimeliselt teada pojad Cost ja Hans ning tütred Wendele (abiellus Jacob Vresega) ja Lutgarda (pidi 1459. aastal abielluma lübecklase Joachim Grawertiga). Üks tütar oli abielus raehärra Johan Brekenfeldega. Pole kindel, kas 1479. aastal tapetud Rotger Borstal oli Cost van Borstali poeg.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Juhan Kreem. Cost van Borstal, bürgermeister. Tiina Kala, Juhan Kreem, Anu Mänd. Kümme keskaegset tallinlast. Tallinn, Varrak, 2006, lk 19–39.