Corral de comedias

Allikas: Vikipeedia
17. sajandist pärit Almagro corral de comedias (1629) on omataoliste hulgas kõige paremini algsel kujul säilinud. 1979. aastast korraldatakse linnas klassikalise teatri festivali "Festival Internacional de Teatro Clásico de Almagro", mille mängukavas olevaid lavastusi kantakse ette ajaloolises teatriruumis[1]

Corral de comedias (sõnasõnalises tõlkes 'teatrihoov', corral on siseõu majade vahel, mitmuses corrales) on 16. ja 17. sajandi Hispaania teatrile iseloomulik vabaõhuteatri tüüp.

Tüübilt on tegemist ristkülikukujulise hoonetest ümbritsetud siseõuega, mille ühes kitsamas küljes asub lava, kolmes küljes galeriid kõrgemast soost vaatajate jaoks ja põrandal koht lihtrahvale. Kõiki ilmaliku sisuga lavastusi nimetati sel ajal comedias ja see mõiste hõlmas kolme žanri: tragöödiat, draamat ja komöödiat. Sellised teatrihoovid moodustasid keskkonna, mille jaoks kirjutasid oma tekstid Hispaania kuldajastu näitekirjanikud Lope de Vega, Tirso de Molina ja Pedro Calderón de la Barca, ja mida külastasid linnaelanike kõik kihid, sh kuningad, aadlikud ja prelaadid.

16. sajandi algul, kui teater hakkas ühiskonnas etendama olulist rolli, olid esimesed mängukohad majadevahelised siseõued, mis sarnaselt Inglismaa 16. sajandi kõrtsiõuedega olid kergesti etendusteks kohandatavad. Alalised teatrihooned, mis ehitati 16. sajandi lõpul – esimene alaline teatrihoone või teatrihoov, Corral de la Cruz, ehitati Madridis 1579. aastal – kopeerisid corral'i ruumi[2]. Etendus algas pärastlõunal ja kestis vaheaegadeta 2–3 tundi. Vaatajad olid ruumis paigutatud soo ja sotsiaalse staatuse järgi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.festivaldealmagro.com/en/the-festival/
  2. P. Hartnoll. Lühike teatriajalugu. Eesti Raamat, 1989

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]