Ci'eni tempel

Allikas: Vikipeedia

Ci'eni tempel (Armu ja Soosingu tempel, Daci'en Si) oli budistlik tempel ja klooster Hiinas Xi'ani linnas Yanta linnarajoonis 4 km kaugusel Hepingmeni väravast. Endises templi õues on Suur Metshanede pagood.

Tempel rajati Sui dünastia ajal. Ta asus Chang'ani kaguosas ning oli müüriga piiratud.

Tangi dünastia ajal Zhenguani valitsemise 21. aastal (647) laiendas prints Li Zhi, tulevane keiser Gaozong, templit oma ema Wende mälestuseks ning pani sellele praeguse nime. Rohkem kui kümnest õuest koosnev templikompleks valmis 648.

Templis on 1897 paviljoni, saali ja mungakongi. Templit on aidanud kaunistada teiste seas kunstnikud Yan Liben, munk Yuchiyi, Wu Daozi ja Yin Lin.

Varsti pärast laienduse valmimist asus munk Xuanzang Hongfu templist elama Ci'eni templisse spetsiaalselt rajatud budistlike kirjutiste tõlkimise ametisse ning pühendus aastast 650 budistlike tekstide tõlkimisele ja kommenteerimisele: "Kui tal tuli raske koht kätte, pani ta kirjatöö kõrvale, seejärel, olles palvetanud Buddha poole ning täitnud oma usulised kohustused kuni kolmanda öise vahitunnini, tõusis ta (viiendaks vahitunniks jälle asemelt), luges india teksti valju häälega ning tõmbas üksteise järel punase tušiga üle kohad, mida ta koidikul kavatses tõlkida. Igal päeval enne koitu võttis ta napi eine ja seletas neli tundi järjest uut püharaamatut. Õpilased, kes tulid temalt nõu ja õpetust saama, täitsid rõdud ja naabersaalid." Xuanzang tõlkis seal 19 aasta jooksul 74 suutrat. Tempel sai väga kuulsaks.

Tangi dünastia lõpus templikompleks hävis ja kõik tollased ehitised on varemetes, ainult Suur Metshanede pagood on osaliselt säilinud. Praegused ehitised pärinevad Mingi dünastia ja Qingi dünastia ajast.

Templi ümber on suur park, kus on Xuanzangi mälestussammas ja hiina luuletajate, mõtlejate, kunstnike ja teadlaste mälestussambad.