Charlemagne: By the Sword and the Cross

Allikas: Vikipeedia

"Charlemagne: By the Sword and the Cross" on Suurbritannia näitleja Christopher Lee 15. märtsil 2010 välja antud Karl Suure elust rääkiv album.

Albumil teevad lisaks Leele kaasa The Tolkien Ensemble Taanist, mitmed külalisvokalistid ja 100-liikmeline sümfooniaorkester. Vahetekstide lugejaks on aga Lee tütar Christina Erika Carandini Lee. Muusika komponeerijaks oli Marco Sabiu. Lee on ise albumil kõlava muusika stiiliks nimetanud sümfoonilist metalit. Samas on seda nimetatud ka muusikaliks.

Christopher Lee laulab Karl Suure osa, kes on ka tema kauge esivanem. Lisaks temale on albumi lugude tegelasteks Karli vend Karlmann, tema isa Pippin Lühike, paavst Hadrianus I, Einhard ja mitmed teised ajaloolised tegelased.

Albumil on 14 lugu, mis on jagatud viieks kahelooliseks osaks, millele lisanduvad sissejuhatus (Overture), lõpetus (Finale), Karli Ibeeria-sõjakäigust rääkiv lugu (Iberia) ja Verdeni kaelakohtu loo instrumentaalversioon. Album algab Karli lebamisest surivoodil, kus ta asub möödunud elu meenutama: võitlust langobardidega Põhja-Itaalias, et aidata paavsti; Verdeni kaelakohtust; tema püüdlustest kristlaste ühendamisel ja lõpuks sõjakäigust Ibeeriasse mauride vastu, kust tagasi pöördudes tabab tema väge baskide rünnak.

Lugude järjekord[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Overture" – 2:53
  2. Act I:
    1. "Intro" – 1:34
    2. "King of the Franks" – 7:14
  3. Act II:
    1. "Intro" – 1:46
    2. "The Iron Crown of Lombardy" – 8:12
  4. Act III:
    1. "Intro" – 3:26
    2. "The Bloody Verdict of Verden" – 6:16
  5. Act IV:
    1. "Intro" – 2:31
    2. "The Age of Oneness Out of Diversity" – 6:07
  6. Act V:
    1. "Intro" – 2:09
    2. Starlight – 4:40
  7. "Finale" – 3:57
  8. "Iberia" – 5:10
  9. "The Bloody Verdict of Verden" (instrumentaalversioon) – 6:20

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]