Verdeni kaelakohus

Allikas: Vikipeedia

Verdeni kaelakohus (saksa keeles Blutgericht von Verden) oli massimõrv, mis leidis 782. aastal aset tänase Verdeni linna lähedal Põhja-Saksamaal. Tolleaegsete allikate järgi hukati Karl Suure käsul 4500 saksi pealikku.

Verdeni sündmused olid osa Karl Suure saksidevastasest kampaaniast, mis oli alanud 774. aastal ning kestis 805. aastani. 782. aastaks oli suur osa sakse ristiusu vastu võtnud, kuid ainult frankide poolt sunnituna. Seetõttu ütlesid mitmed neist ristiusust uuesti lahti ja ühinesid hõimujuht Widukindi võitlusega Karl Suure vastu. Viimane marssis aga Saksimaale ning sundis Widukindi põgenema. Seejärel tõi ta Verdenisse sakside juhid, kes olid ristiusust taganenud, ja lasi nad hukata. 785. aastal oli ka vahepeal Taani põgenenud Widukind sunnitud talle alistuma ja ristiusu vastu võtma.

20. sajandil hakati hukatud sakside arvus kahtlema. 1937. aastal arvas Saksa ajaloolane Karl Bauer, et ladinakeelses tekstis peaks olema sõna decollati ehk pead maha raiuma asemel delocati ehk ümber asustama, kuid hiljem pole seda kuigi veenvaks peetud. Siiski on peetud ka vähetõenäoliseks, et korraga hukati 4500 saksi pealikku. Nii on välja pakutud, et võib-olla hukati vaid mõnikümmend saksi, kuigi tõenäolisemaks peetakse, et tapetuid oli siiski mitusada.

1935. aastal rajati Verdeni lähedale Heinrich Himmleri käsul Sachsenhaini monument, kuhu toodi ümberkaudsetest Saksa küladest 4500 kivi, mälestamaks Verdeni kaelakohtu ohvreid.

2010. aastal ilmunud Christopher Lee albumil "Charlemagne: By the Sword and the Cross" olev lugu "The Bloody Verdict of Verden" on inspireeritud Verdeni kaelakohtu sündmustest.