Cass Gilbert

Allikas: Vikipeedia
Cass Gilbert, 1907
Cass Gilbertit kujutav arhitektuurne detail Woolworth Buildingu fuajees New Yorgis

Cass Gilbert (24. november 1859 Zanesville Ohio osariik17. mai 1934 Brockenhurst Inglismaa) oli prominentne ameerika arhitekt, arhitekt Cass Gilbert juuniori isa.

Ta oli varane kõrgehitiste pooldaja ja nendele tee rajaja. Esimene tema projekteeritud hoone New Yorgis oli 1900. aastal valminud Broadway-Chambers Building. Teised tema silmapaistvamad arhitektuuriteosed on uusgooti stiili nüanssidega kõrghooned Woolworth Building (1913) ja New York Life Building (1928). Hiljem projekteeris ta koos pojaga veel ühe kõrghoone – USA kohtumaja (1936).

Ta projekteeris avalike hoonetena ka selliseid arhitektuurilisi vaatamisväärsusi nagu Ameerika Ühendriikide ülemkohtu hoone. Gilbert projekteeris ka arvukalt muuseume (nt Saint Louis Art Museum) ja raamatukogusid (nt Saint Louis Public Library) ning osariikide parlamendihooneid ehk kapitooliume (nt Minnesota, Arkansase ja Lääne-Virginia osariigi kapitooliumid).

On väidetud, et tema uusbarokses beaux-arts'i stiilis avalikud hooned kajastasid optimistlikku ameerika mõttelaadi, et riigi rahvas päris kreeka demokraatia, Rooma õiguse ja renessansliku humanismi. Gilberti saavutusi tunnustati juba tema eluajal; aastail 19081909 oli ta Ameerika Arhitektide Instituudi president.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]