Broadway-Chambers Building

Allikas: Vikipeedia
Broadway-Chambers Building
Üldandmed
Asukoht Ameerika Ühendriigid
Koordinaadid 40° 42′ 52″ N, 74° 0′ 23″ W
Kaart

Broadway-Chambers Building on 18-korruseline ja 69 meetri kõrgune varane kõrghoone New Yorgis Lower Manhattani lõunatipu keskosas. See asub aadressil 277 Broadway, City Halli pargi läheduses Chambers Streeti tänava loodenurgal, Civic Centeri ja TriBeCa linnajao naabruses.

See uusbarokses beaux-arts-stiilis kontorihoone ehitati aastatel 18991900. Julge ehitise projekteeris prominentne ameerika arhitekt Cass Gilbert, ja see oli ühtlasi tema esimene hoone New Yorgis. Gilberti disainis on kaunistatud beežist graniidist plakeeritud jalam ühendatud punase ja sinise telliskiviga kaetud keskosaga. Torni kulminatsiooniks on üsna kaunistatud kollakasroosa kolonaad, karniis ja pööningukorrus. Hoone on ka üks esimesi näiteid New Yorgis, millel kasutati ulatuslikult polükroomset terrakotat arhitektuurilise ornamendina.

Tol ajal tunnistas arhitektuurikriitik Montgomery Schuyler hoone disaini domineerivate kõrghoonete perioodi "viimaseks sõnaks", mis kasutas klassikalist kolmeosalist sammast inspiratsioonina. Mitmed ettevõtted tegid omavahel koostööd, et panna välja näitus 1900. aasta Pariisi maailmanäituse jaoks, mis käsitles Broadway-Chambers Buildingu ehitusjärku. 1992. aastal määras New York City Mälestusmärkide Säilitamise Komisjon ehitise kaitsealuseks mälestusmärgiks (New York City Landmark).

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]