Calais´ piiramine

Allikas: Vikipeedia

"Calais’ piiramine" (originaalis L’assedio di Calais) on Gaetano Donizetti ooper (melodramma lirico) kolmes vaatuses Salvatore Cammarano libretole Luigi Marchionni draama L’assedio di Calais (1820) ja Luigi Henry balleti L’assedio di Calais (1827) järgi, mis mõlemad põhinevad Pierre du Belloy Le siège de Calais (1765) tekstil. Esmaettekanne toimus 19. novembril 1836 Napoli Teatro San Carlos. Rollide esmaesitajad olid Paolo Barroilhet (Eustachio), Caterina Barilli-Patti (Eleonora), Giuseppe Benedetti (Armando), Pietro Gianni (Inkognito), Almerinda Manzocchi Granchi (Aurelio), Luigi Lablache (Edoardo III) ja Ferdinando Cimino (Giovanni).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tegemist on Donizetti vaheldusrikkaima tegevusega ooper, mis sisaldab arvukalt ansamblinumbreid ning koori osatähtsus on suur. Teine vaatus sisaldab kõigi aegade ooperiloomingu parimaks palvusstseeniks peetava „O sacra polve, o suol natio”.

Algselt oli ooper mõeldud esitamiseks Pariisi Opéras, mistõttu oli komponeeritud vastavalt prantslaste maitsele sisaldades pikki balletistseene. Kuid prantslased lükkasid Donizetti ettepaneku tagas. Ühe põhjusena on märgitud, et ooperis oli prantslastele vastuvõetamatu „püksiroll”, kus meeskangelase osas esineb naislaulja, kontraalt või metsosopran. Niisuguse rollikäsitlemise põhjus oli muusika komponeerimise ajal lihtne. Napolis ei leidunud parajasti ühtegi võimekat tenorit sellesse rolli.

Esmaettekanne Napolis oli prantslastele mõeldud variant ja see võeti entusiastlikult vastu. Kuid kuna samal ajal oli Põhja- ja Lõuna-Itaaliat tabanud kooleraepideemia, oli publikut vähe ja ooperit esitati vaid mõned korrad. Edaspidi viis Donizetti sisse muudatusi. Lühendas ooperit ühe vaatuse võrra ja eemaldas balletistseenid. Juulis 1837 esitati juba 2-vaatuselist varianti. Selle ooperi viimane ettekandmine oli veebruaris 1840, misjärel teos langes 150 aastaks unustusse.

1988. aastal tegi Londoni Opera Rara teose 3-vaatuselisest versioonist stuudio helisalvestuse. Seejärel esitati teost laval Donizetti festivalil Bergamos (1990), Wexfordi festivalil Iirimaal (1991), Londonis Guildhalli Muusika- ja Draamakoolis (1992) ja Šotimaa New Athenaeum Theatres (1998). Inglise Touring Opera  andis märtsist maini 2013. aastal 2-vaatuselise variandi etendusi kogu Inglismaal ja Šotimaal. Esimene USA professionaalne 2-vaatuseline lavastus oli Glimmerglassi festivalil 2017. aastal. Ameeriklased nägid täielikku 3-vaatuselist versiooni esimest korda Bostoni Odyssey Opera ettekandes samal aastal.

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

-         Eustachio de Saint-Pierre (bariton), Calais´ linnapea

-         Aurelio (metsosopran), linnapea poeg

-         Eleonora (sopran), Aurelio naine

-         Edoardo III (bariton), Inglismaa kuningas, pürgib ka Prantsusmaa troonile

-         Isabella (metsosopran), Inglismaa kuninganna

-         Giovanni d’Aire (tenor). Calais´ kodanik

-         Edmondo (tenor), inglise kindral

-         Inkognito (bass-bariton), inglise spioon

-         Giacomo de Wisants (bariton), Calais´ kodanik

-         Pietro de Wisants (bariton), Calais´ kodanik

-         Armando (bass), Calais´ kodanik

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Tegevus toimub 1347 Calais’s. Kuningas Edward III (Edoardo) lubab lõpetada linna piiramise, kui linna juhid ohverdavad end. Seitse kodanlast, nende hulgas linnapea Eustachio ja tema poeg Aurelio, on selleks valmis. See liigutab südamepõhjani Inglismaa kuninganna Isabellat. Ta palub abikaasal neile elu kinkida. Edoardo III on suuremeelselt nõus.

Muusikalood[muuda | muuda lähteteksti]

-         Eleonora ja Eustachio duett „Egli è perduto!”

-         Ansambel „Ah! Signor”

-         Aurelio aaria „Io l’udia chiamarmi a nome”

-         Eleonora ja Aurelio duett „Suon tremendo!”

-         Koor „D’un popolo aflitto”

-         Palvusestseen „O sacra polve, o suol natio”

-         Edoardo kavatiin „Ogni inciampo è alfin”

-         Koor „All'armi... / Circondatelo”

-         Eustachio ja Eleonora duett „Le fibre, oh Dio! m'investe”

-         Aurelio kavatiin „Al mio core oggetti amati”

-         Ansambel kooriga „Che s'indugia? In questo core”

-         Aurelio ja Eleonora duett „Io l'udia chiamarmi a nome”

-         Ansambel kooriga „In sen mi corse un brivido”

-         Ansambel kooriga „Disparve ogni letizia”

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Charles Osborne. The Bel Canto Operas of Rossini, Donizetti and Bellini, Portland, London, 1994
  • Tiit Made. Ooperimaailm I köide, Tallinn, 2012
  • Opera Rara. Donizetti L´assedio di Calais CD, London , 1988