Bengt Pohjanen

Allikas: Vikipeedia

Bengt Pohjanen (sündinud 26. juunil 1944 Kassa külas Pajala vallas) on kolmekeelne rootsi kirjanik, kes kirjutab rootsi, soome ja meä keeles.

Tal on doktorikraad filosoofias ja bakalaureusekraad teoloogias. Doktorikraadi omandas ta 1979. aastal Stockholmi ülikoolis. Doktoritöö käsitles soome kirjaniku Antti Hyry loomingut. Pohjanen on Oulu Ülikooli audoktor.

Pohjanen on kirjutanud romaane, luuletusi, näidendeid ja teledokumentaalfilme. Paljud teosed käsitlevad põhjamaist religioossust: räägivad Lars Levi Laestadiusest ja Korpela liikumisest. Pohjanen on aktiivne meä keele eestkõneleja. Ta on ka üks Meänmaa lipu kujundajatest.

Bengt Pohjanen on oma meänkeelsetes teostes arendanud meä keele kirjakeeleks. Tema 1985. aastal ilmunud romaan Lyykeri on esimene soomekeelne romaan. Pohjaneni soomekeelne näidend Kuutot (1987) oli esimene soomekeelne näidend, mis pani aluse ka Tornionlaakso teatri tulevikule. Samuti ei sobi unustada Pohjaneni poolt meä keelde tõlgitud Uut Testamenti. Pohjanen on kirjutanud Joppausooperi, mida mängiti ühel suvel Pellos (2004) ja ühe suve Ylitornios (2005). Ta on kirjutanud ka Laestadiuseoperi, mida etendus Pajalas 2007. ja 2008. aasta suvel. Triloogia kolmas osa, Sotaopera, etendati Haparannas 2009. aasta suvel.

Pohjanen on tõlkinud soome kirjandust, sealhulgas Antti Tuuri loomingut.

Bengt Pohjasenil on oma sihtasutus, kust ta on muu hulgas andnud välja kirjandus- ja vähemusrahvuste auhindu ning auhindu "Män vanhin" ja "Män kuopus".