Belgradi vana postimaja

Allikas: Vikipeedia
Postimaja 1930. aastatest pärit postkaardil
Ehitis vanal postkaardil Belgradi vaadetega, 1929

Belgradi vana postimaja on 1920. aastatel ehitatud Momir Korunovići projekteeritud, Serbia-Bütsantsi stiilis hoone Belgradis Serbias, mis purunes Teises maailmasõjas ja ehitati 1947. aastal ümber sõjajärgses funktsionalistlikus stiilis. Ehitis seisab Belgradi lõunaosas peavaksali kõrval, Sava väljaku lõunanurgas, Savska 2.

2023. aastal algatati plaan taastada vana postimaja 2014. aastal koopiana selle originaalkujul osana Sava väljaku rekonstrueerimisest.[1]

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Ehitis valmis 1929. aastal arhitekt Momir Korunovići, keda on nimetatud Serbia Gaudíks, projekti järgi. Ehitise välisilmes oli rõhuasetus rahvuslikkuse, "Serbia-pärasuse" väljendamisel. Nii oli dekooris kasutatud vappe jm sümboolikat, sh Serbia kotka motiivi fassaadi tipus ja tugipiilaritel.

Postimaja ehitusstiil ühendas endas Art Nouveau ja Serbia-Bütsantsi stiili elemente, näiteks olid hoonel juugendstiilis uksed, ent Bütsantsi-pärased aknad. Kuigi säilinud mustvalgetel fotodel pole näha algne värvilahendus, oli ehitis kujundatud mitmevärvilise dekooriga, mis esines nii Bütsantsi kui ka juugendehitistel, samuti näeb juugendlikku dekoori mõnedel akendel.[1]

Teise maailmasõja ajal sai hoone linna pommitamises tugevalt kannatada, ent jäi püsti. Pärast Teist maailmasõda pidas võimule tulnud kommunistlik valitsus hoone välisilmet liiga "kodanlikuks" ja fassaad eemaldati.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]