Barranco León

Allikas: Vikipeedia

Barranco León on leiukoht Hispaanias Granada provintsis Orce vallas. Geograafilised koordinaadid on 37°43′27″ N 2°27′03″ E.

Leiud kuuluvad pleistotseeni ajastikku ja Olduvai kultuuri. Nende vanuseks hinnatakse 1,2 kuni 1,4 miljonit aastat.

Kirveterad ja kivikillud Barranco Leóni 5. kihist. 1,2 miljoni aasta vanused. Museo Arqueológico Nacional.[1]

Sealt on leitud 1,4 miljoni vanuseks dateeritud inimjäänus, mis võib olla Lääne-Euroopa vanim. Seda nimetatakse Orce lapseks ja see kujutab endast piimahammaste hulka kuuluvat purihammast, mis kuulus umbes 10-aastasele lapsele inimese perekonna teadmata liigist.

Leitud on kaks leidudega kihti, BL1 ja BL5. Esimeses on halvasti säilinud loomajäänused, teises on palju imetajate ja kivist tööriistade jäänuseid (umbes 150 leidu, peaaegu kõik kivikillud ja mõni ränikivist kirvetera. Nähtavasti oli tegu järveäärse kohaga. Nagu ka leiukohas Fuente Nueva 3, on tegu teradega, millest kõva tööriista abil on saadud killud, kusjuures on kasutatud 1. tüüpi kivilõikamist.[2]

On leitud jäänuseid jõehobust Hippopotamus antiquus, hobusest Equus altidens, kaslasest Homotherium, hirvlasest Megaloceros ja veislasest triibusest Bovini.[2]

Leiukoha tähis Hispaania Geoloogia- ja Mäeministeeriumi kataloogis on AND331.[3]

  1. Mall:Cita web
  2. 2,0 2,1 Isidro Toro Moyano, Jordi Agustí i Ballester, Alain Turq, Bienvenido Martínez Navarro, Josep Oriol Oms Llobet. Los yacimientos del Pleistoceno inferior de Barranco León y Fuente Nueva 3 de Orce (Granada). Contribución al conocimiento del primer poblamiento humano de Europa. – SPAL, 2000, 9, lk 179–188. Täistekst..
  3. Instituto Geológico y Minero de España (IGME). Yacimiento paleontológico de Barranco León-5.