Baluošas (Švenčionyse rajoon)

Allikas: Vikipeedia
Baluošas
Baluošas
Valgla maad Leedu
Sissevool Žverna
Väljavool Baluoša
Pindala 2,435 km²
Pikkus 4,1 km
Laius 850 m
Suurim sügavus 37,5 m
Koordinaadid 55° 2′ 44″ N, 25° 33′ 55″ E
Baluošas (Švenčionyse rajoon) (Leedu)
Baluošas (Švenčionyse rajoon)

Baluošas või Baluošai on järv Leedus Švenčionyse rajoonis, merepinnast 138,7 meetri kõrgusel. Põhjakaldal piirneb Baluošas Molėtai rajooniga.

Järve säng asub jääajal tekkinud tunneloru kohal. Kaldad on üldiselt kõrged, idas ja läänes kohati ka madalad ja soostunud. Kaldavöönd on liivane. Kaldajoone pikkus on 12,14 kilomeetrit. Järves on neli metsaga kaetud saart: Orališkiai saare pindala on 1,74 ha, ülejäänute pindalad on 0,22 ha, 0,11 ha ja 0,06 ha.

Järve suubub põhjast Žverna, idast nimetu oja. Välja voolab Asveja järve suubuv Baluoša. Baluošas jääb Asveja regionaalparki. Vee läbipaistvus on suvel 2,8 meetrit.

Kaladest elavad järves roosärg, särg, koger, nurg, linask, angerjas, kiisk, koha, luts, karpkala, meritint, viidikas, ahven, rääbis, latikas ja haug.[1] Külad järve kaldal on Čistabora, Baluoša ja Orališkiai. Edelakaldal asub Baluoša linnamägi, põhjakaldal turismitalu, lõunakaldale on rajatud laagriplats.

Järve nimi tuleneb kas murdesõnast balas, mis tähistab valget, või sõnast bala, mis tähistab tüma paika, sood.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Marija Vasiliauskienė. Baluošas (Švenčionių r.). Tarybų Lietuvos enciklopedija, Kd. 1 (A-Grūdas). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985. 198 lk.
  2. Aleksandras Vanagas. Lietuvių hidronimų etimologinis žodynas. 57 lk., – Vilnius: Mokslas, 1981.