Balatonfüred

Allikas: Vikipeedia
Balatonfüred

ungari Balatonfüred
saksa Bad Plattensee

Pindala 46,5 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 13 053 (1.01.2023)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 46° 57′ N, 17° 53′ E
Balatonfüred (Ungari)
Balatonfüred
Balatonfüredi rand

Balatonfüred (saksa keeles Bad Plattensee, kõnekeeles ka lihtsalt: Füred) on ligi 13 000 elanikuga kuurortlinn Ungaris Veszprémi komitaadis Balatoni järve põhjakaldal. Seda peetakse järve põhjakalda pealinnaks, see on purjetamise sihtkoht ja vanim Balatoni-äärne kuurort.

2023. aastal on Veszprém koos Balatoni põhjakaldaga Euroopa kultuuripealinn.[2]

Asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Balatonfüred asub Balatoni järve põhjakaldal laugjate mägede vahel. Lähimad külad Balatonfüredi ümbruses on Tihany, Aszófő, Balatonszőlős ja Csopak, mis on tuntud veinitootmise, maastiku ja randade poolest. Linna läbivad maantee nr 71 ja üherööpmeline raudteeliin BudapestTapolca.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesed asukad olid selles piirkonnas roomlased. Kirjalikult on Füredi nime esmamainitud 1211. aastal Tihanyi abtkonna valduste nimekirjas. Linna kõige vanem asuala on tänapäevaks maha jäetud ning seal asuvad viinamäed. Kéki allikas, mille kaldal asustus oli, on alles ka praegu.

1717. aastal on esimest korda mainitud Balatonfüredi mineraalvett. 1722. aastal analüüsiti seda ning see kuulutati raviveeks. Umbes sel ajal asus seal juba esimene spaa ehk vesiravila, peagi juba uus spaa külastajatele mõeldud üüritubadega.

19. sajandi esimeses pooles arenes linn jõudsalt. Külastajad lahutasid suviti meelt 1831. aastal ehitatud Balatonfüredi teatris. 26. juulil 1825 korraldas János Szentgyörgyi Horváth oma tütre auks Horváthi-majas esimese Anna balli. Üritus on saanud nime selle järgi, et ball toimub Anna nimepäeval. 19. sajandil oli see aristokraatide meelisüritus, kus käisid ka paljud kuulsused. Anna ballist sai iga-aastane üritus, mida korraldatakse mitmes kuurortlinnas. (2022. aastal toimus Balatonfüredi Anna ball 197. korda.[3]) 1846. aastal sõitis Balatonfüredist välja Balatoni esimene aurulaev. Füredis asus ka laevatehas. Sel ajal ehitati järve äär täis, rajati promenaad, ehitati villasid, rajati haigla lõunatiib.

Ungari kirjanik Mór Jókai kirjutas oma Balatonfüredi villas kuulsat romaani "Kuldaväärt mees", mille tegevus toimub osaliselt Balatoni ääres. Tänapäeval asub hoones muuseum, kus saab näha kirjaniku mööblit ja isiklikke esemeid.

1881. aastal asutati Balatonfüredis ungari esimene jahtklubi Balaton-Füredi Yacht Egylet.[4] 1891. aastaks oli Balatonfüredi elanikkond kasvanud 1788 inimeseni. Külas asus põllumajanduse ja viinamarjakasvatuse õpetamise keskus. Suur osa viinamarjaistikuid hävines viinapuutäi tõttu.

1960. aastatel algas linna järgmine arenguetapp. 1966. aastal peeti Balatonfüredis XXVII FICC (Rahvusvaheline Autokaravanide Klubi) ralli[5], mille tarbeks ehitati 4000 inimest mahutav kämpingukompleks. 1971. aastal nimetati Balatonfüred Ungari esimeseks ravi- ja puhkelinnaks. 1987. aastast on Balatonfüred "rahvusvaheline viinamarja- ja veinilinn".

Tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

Balatonfüredis on kaks jahisadamat, mitu gaseeritud mineraalveeallikat, hulgaliselt 18. ja 19. sajandi keskpaigast pärit ehitisi ning suurepäraseid restorane. Seal on tänapäevaseid hotelle ja külalistemaju, mis mahutavad suvel umbes viiskümmend tuhat külastajat. 2010. aastal avati Balatonfüredis piirkonna suurim kaubanduskeskus. Ehkki kunagi oli linna suurim tööandja laevaehitustehas, on nüüd selles staatuses riiklik kardioloogiahaigla. Seal on ravitud paljusid südamehaigeid, sealne patsient on olnud ka Nobeli kirjandusauhinna laureaat Rabindranath Tagore.

Balatonfüredis on peamised tegevusalad toitlustus ja majutusteenused. Linnas on promenaad koos muuliga, sadam, suur kämpinguala ja mitu erajahisadamat. Balatonfüred on ka kalapüügikoht, kus peamine kalaliik on karpkala, samas on angerja ja muude võõrliikide sissetoomine viimastel aastatel põhjustanud ökoloogilisi kahjustusi.

Balatonfüredis asub mitu (tasulist) randa.[6]

Turism[muuda | muuda lähteteksti]

Balatonfüredi vaatamisväärsuste nimekiri

2020. aastal oli Ungari kõige populaarsem turismisihtkoht Balatoni järve ümbrus. Siseturismi lemmiksihtkohtadeks populaarsuse järjekorras olid Siófok, Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz ja Balatonlelle.[7]

Spaa[muuda | muuda lähteteksti]

Balatoni-äärsed mineraalveeallikad olid teada juba 17. sajandil. Seda hakati tähtsustama alles siis, kui nende vett hakati soojendatult kasutama vesiravilates.

Tagore promenaad

Tagore promenaad[muuda | muuda lähteteksti]

1. novembril 1926 jõudis Balatonfüredi sanatooriumi Rabindranath Tagore ja istutas paranemise tähistamiseks ühe puu. Selle puu ees avas 1956. aastal India delegatsioon Tagore pronkskuju ja 1957. aastal nimetati varem Ferenc Deáki nime kandnud promenaad ümber Tagore promenaadiks. Puu kõrval on mälestustahvel luuletusega, mille Tagore sel puhul kirjutas.

Tagore eeskuju järgisid kõigepealt India poliitikud ning seejärel sai sellest juba traditsioon, et Balatonfüredis käinud kuulsad isikud istutavad parki puu. Nende seas on olnud nii Nobeli laureaate kui ka muid kuulsusi, tänapäeval eelkõige Ungari poliitikud. Teiste seas on puu istutanud ka näiteks Gandhi.

Tagore promenaadil asub mitmeid kujusid ja büste. Promenaad on ka paljude ürituste toimumispaik, seal toimuvad näiteks Balatonfüredi veininädalad.

Balatonfüredi Veininädalad[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 1932. aastast toimuvad augustis Balatonfüredi veininädalad. Kolm nädalat kestev üritus on Ungari üks külastatuim ja tuntuim gastronoomiafestival. Veinitootjad panevad selleks ajaks Tagore promenaadile püsti väikesed puidust majakesed ja pakuvad piirkonna parimaid veine.[8]

Balatonfüredi panoraam 1880

Kékszalagi purjeregatt[muuda | muuda lähteteksti]

1934. aastast korraldatakse Balatonfüredis Euroopa vanimat ja pikima distantsiga ümber järve purjetamise võistlust. Distantsi pikkus on linnulennult 155 kilomeetrit. Kui 27. juuli 1934 asus võistlustulle 21 purjekat, siis nüüdisajal on võistlejaid ligi 600.[9]

Ungari Tõlkemaja[muuda | muuda lähteteksti]

21. jaanuaril 1998 avati Balatonfüredis Liptáki-majas Kesk- ja Ida-Euroopa esimene tõlkemaja.

1880. aastatel ehitatud maja kannab 1940. aastatest kirjanik Gábor Liptáki järgi Liptáki maja nime. Koos abikaasaga pidas Gábor Lipták seal ligi neli aastakümmet kirjanduslikku salongi. Maja külastasid ajastu olulised loomeinimesed ning kohalik ja Budapesti haritlaskond. Omanikud kinkisid maja 1980. aastatel loomeliidule tingimusel, et seda võib kasutada kirjandusega seotud tegevuseks. 1995. aastal asutatud Ungari Tõlkemaja Sihtasutus leidis, et see maja sobib – pärast renoveerimist ja ümberehitamist – Ungari Tõlkemaja loomiseks.[10]

Aastate jooksul on majas toimunud ka kümmekond eesti seminari, kus on osalenud nii algajad kui ka kogenud tõlkijad. Lisaks on mitmed tõlkijad teinud tõlkemajas viibides seal oma loometööd. Tõlkemaja on külastanud näiteks Lauri Eesmaa ja Reet Klettenberg.[11]

2023. aastal, kui Veszprém koos Balatoni põhjakaldaga on Euroopa kultuuripealinn, võtab programmist osa ka Ungari Tõlkemaja.[12]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Detailed Gazetteer of Hungary, vaadatud 5.11.2023.
  2. "Veszprém-Balaton 2023". Originaali arhiivikoopia seisuga 25. märts 2023. Vaadatud 4. veebruar 2023.
  3. "Ő az idei Anna-bál szépe: a 17 éves, budapesti gimnazistát, Anna Viktóriát választották a legszebbnek". Femina. Vaadatud 4. veebruar 2023.
  4. "A Klub története". Vaadatud 4. veebruar 2023.
  5. "FICC, International Rallies since 1933 - Camping Caravanning and Motorcaravanning". Vaadatud 4. veebruar 2023.
  6. "Balatonfüredi strandok". Vaadatud 5. veebruar 2023.
  7. "2020 számokban - ahogyan az MTÜ látja". Vaadatud 5. veebruar 2023.
  8. "Borhetek". Vaadatud 5. veebruar 2023.
  9. "Történet". Vaadatud 5. veebruar 2023.
  10. "A Ház története". Magyar Fordítóház Alapítvány. Vaadatud 4. veebruar 2023.
  11. "A Fordítóház vendégei". Magyar Fordítóház Alapítvány. Vaadatud 4. veebruar 2023.
  12. "Magyar Fordítóház". Vaadatud 4. veebruar 2023.