Audre Lorde

Allikas: Vikipeedia
Audre Lorde (1980)

Audre Lorde (kodanikunimega Audrey Geraldine Lorde; 18. veebruar 193417. november 1992) oli Ameerika luuletaja, romaanikirjanik, feminist ja aktivist, kes pühendas oma karjääri rassismi, seksismi, klassismi, heteroseksismi ja homofoobia vastu võitlemisele. Tema luule ja proosa väljendab raevu ebaõigluse vastu, mida ta oma elu jooksul koges ja pealt nägi ning tegeleb peaasjalikult kodanikuõiguste, feminismi, lesbilisuse, haiguse ja puuete ning afroameerika identiteedi teemadega.

Lorde oli esimene, kes juhtis tähelepanu intersektsionaalsuse puudumisele feministlikus liikumises. Teoses "Autsaiderist õde: esseed ja kõned" (Sister Outsider: Essays and Speeches, 1984) rõhutab Lorde marginaliseeritud ühiskonnagruppide kogemuse kommunikeerimise ja nende probleemide nähtavaks tegemise vajadust ühiskonnas. Tema järgi peaksid erinevad grupid (näiteks valged ja afroameerika naised) tunnistama ja aktsepteerima oma erinevusi ning kasutama neid ühise keele leidmiseks võõrandumise asemel. Ta toonitab kogukonna olulisust ühiskonnas ning käsitleb seda, kuidas konstruktiivselt kanaliseerida rõhumise tekitatud raevu ja viha. Kogumikus ilmunud essees "Vanus, rass, klass ja sugu", mille ta kirjutas "49-aastase mustanahalise lesbilise feministliku sotsialisti, kahe lapse (kellest üks on poiss) ema ja rassidevahelise partnerlussuhte ühe osapoole" positsioonilt, tõi ta välja, et "valged naised ei saa aru oma kaasasündinud privileegist olla valged ja määratlevad naiseks olemist üksnes omaenda kogemusest lähtudes."[1][2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Audre Lorde (1984). Sister outsider: essays and speeches. Trumansburg, NY: Crossing Press.
  2. Hall, Donald. E. (2015). Soo- ja queer-teooria. Simon Malpas ja Paul Wake (koost.) Kriitilise teooria käsiraamat. Tallinn: TLÜ Kirjastus, lk 165–184.