Athos (musketär)

Allikas: Vikipeedia
Athos

Athos on väljamõeldud tegelane, musketär, Alexandre Dumas vanema romaanitriloogiast "Kolm musketäri", "Kakskümmend aastat hiljem" ja "Vikont de Bragelonne, ehk, Kümme aastat hiljem".

Dumas' teoste põhjal on Athose täielikuks nimeks Olivier d'Athos de la Fère ning tema eluaeg jääb vahemikku umbes 1595–1661. "Kolmes musketäris" on Athos d'Artagnani ja veel kahe musketäri, Aramise ja Porthose sõber. Athos on seltskonnast kõige vanem ja tal on sünge minevik, mis seob teda mileedi de Winteriga. Oma minevikumured uputab ta tavaliselt alkoholi. "Kolme musketäri" lõpuks selgub, et Athos on La Fère'i krahv, kes oli kunagi de Winteriga abielus.

Kahes järjeromaanis tuntaksegi Athost krahv de la Fère'ina, kes elab oma mõisavaldustes ning kellel on noor kangelaslik poeg, vikont Raoul de Bragelonne. Tema eesnime, sarnaselt Porthose omaga, romaanides ei avalikustata, kuid Dumas' näidendis "Musketäride noorus" kutsub noor mileedi teda Olivier'ks.

Teatud määral põhineb Athose tegelaskuju musketär Armand d'Athosel (umbes 1615–1643), kellega tal peale nime on siiski vähe ühist. Athose nimi on võetud ilmselt Athos-Aspise valla järgi Lõuna-Prantsusmaal Gascogne'is, samuti on see seotud Áthose mäega Kreekas.

Athose tegelaskuju on esinenud ka mitmes filmis ja telesarjas, mis on musketäride loo põhjal tehtud.