Astrid Tiits

Allikas: Vikipeedia
Astrid Tiits

Astrid Parmask (sünninimi Tiits; kunstnikunimi Astrid Andreas; 16. juuni 1907 Tallinn29. august 2005 New York) oli eesti kunstnik, portselanimaalija.

Andreas oli kunstialal autodidakt, kui mitte arvestada aastatel 1917–1925 Elfriede Lenderi Tütarlaste Gümnaasiumi kunstiklassi õpetaja Charlotte Hoeppeneri käe all omandatud algõpetust. Ta oli ärimees Nikolai Langebrauni abikaasa Elleni õde, Langebrauni portselanitööstuse esimene tööline ja mitmete tuntud dekooride, näiteks "Muhu mänd" ja "Draakon", autor. Portselanimaali õppis ta 16-aastaselt Langenbrauni portselanitööstuse stuudios eestipäraste mustrite portselanile maalijana.

Teise maailmasõja lõpus 1944. aastal põgenes ta Saksamaale, kus töötas pärast sõda International Refugee Organizationi (IRO) koolis Geislingenis portselanimaali õpetajana. Saksamaal maalis ta ka laste portreid ja maastikke ja valmistas rahvariideis nukke. 1950. aastast elas ta Ameerika Ühendriikides ning töötas seal New Yorgis Vosmansky stuudios keraamika disainerina ja ettevõttes Stuart & Shalex portselanlampide disainerina. Lisaks pidas erastuudiot New Yorgi Greenwich Village'is. Pärast selle sulgemist töötas ta kodustuudios Riverside Drive'il keraamikat maalides, kasutades peamiselt rahvuslikke motiive.

Oli 23 aastat abielus Siseministeeriumi Politseitalituse tuletõrjeinspektori Priit Jaan Parmaskiga.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]