Arutelu:Uusaja filosoofia

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Uusaja filosoofiaks peetakse õhtumaa filosoofia perioodi,

Parem oleks vast öelda "nimetatakse". Muidu jääb mulje, nagu poleks tegu definitsiooniga, vaid tuleks tõesti uurida, mis uusaja filosoofia tegelikult on.
Arvan, et filosoofia ei saa olla periood.


vastuvalt

Haruldane sõna, mis läheb segi sõnaga "vastavalt".

lõppeb tänapäeva filosoofiaga.

Enamasti ei nimetata uusaja filosoofiaks XX sajandi filosoofiat.

Vikipeedias kasutatakse sajandite märkimiseks araabia numbreid.
Mis on tänapäeva filosoofia. Kas selle kohta peaks olema eraldi artikkel? Öeldust jäeb mulje, et tänapäeva filosoofia võib ulatuda saja aasta taha. Andres 10. aprill 2006, kell 10.32 (UTC)

Uusaja filosoofiat iseloomustab eelkõige "mõistuse võidukäik" mitmesugustes valdkondades. Looduse uurimise vallas väljendub see eksperimentaalse loodusteaduse tekkes, ühiskonna puhul valgustuses ja valgustusfilosoofias, religiooni ja inimesekäsitluse puhul humanismis.

Sõna "iseloomustab" on ebamäärane. Kas on mõeldud, et filosoofia väljendub näiteks teaduses, aga samuti valgustusfilosoofias? See ei ole hästi arusaadav, "väljendub" jääb liiga ebamääraseks.

empiristliku loodusteaduse põhjendajaid

Kas on mõeldud loodusteadust, mis põhuineb empiristlikul filosoofial?
Bacon ei põhjendanud tegelikku empiirilist loodusteadust, vaid esitas meetodi, mida loodusteadus tegelikult ei kasutanud.

Andres 10. aprill 2006, kell 10.32 (UTC)



Minu meelest nihkub uusaja filosoofia piir pidevalt edasi. Kohati peetakse uusaja filosoofiks nt Husserlit. Samas nt Nietzschet ei peeta, kuigi ka Kierkegaardi peetakse. See piir on alati meelevaldne. Minu arvates võib olla küll selle kohta eraldi artikkel, kui faktiliselt seda eristatakse -- mis sest, et filosoofiliselt ei pruugi see vettpidav olla. --Kamma 10. aprill 2006, kell 10.40 (UTC)

Jah. Arvan, et uusaja filosoofia lõputähist ja selle nihkumist tuleks artiklis tematiseerida. Andres 10. aprill 2006, kell 10.48 (UTC)

Uusaja filosoofia eripäraks peetakse eelkõige "mõistuse võidukäiku" mitmesugustes valdkondades.

Küsimusi tekitab see, kuidas filosoofiavälised valdkonnad on seotud filosoofiaga. Kas muutused filosoofias toovad kaasa muutused mujal? Või tulenevad muutused filosoofias mingist laiemast põhjusest? Need kaks muidugi ei välista teineteist, aga praegune ebamäärasus tekstison ikka veel häiriv. Andres 10. aprill 2006, kell 10.48 (UTC)

Tundub ka, et uusaja filosoofiat ei saa piiritleda ajaliselt. Arvan, et 17. sajandi skolastikud (näiteks Poinsot) ei kuulu uusaja filosoofiasse. Andres 10. aprill 2006, kell 10.55 (UTC)


Uusaja filosoofia periodiseerimine

See peaks ju tähendama uusaja filosoofia jaotamist perioodideks. Andres 10. aprill 2006, kell 10.58 (UTC)

"Õhtumaa" on problemaatiline vähemalt keskaja filosoofia puhul. Keskaja filosoofiasse kuulub ka araabia- (ja pisut vist ka heebreakeelne) filosoofia, aga näiteks Avicennat saab vaevalt nimetada õhtumaalaseks. Andres 10. aprill 2006, kell 11.01 (UTC)

Kuidas siis nimetada? Sulle vist meeldiks, kui filosoofiat üldse Vana-Kreeka, Euroopa vms ei piiritletaks? Aga see periodiseerimine toimub just ja ainult selle õhtumaa filosofia raames. --Kamma 10. aprill 2006, kell 11.06 (UTC)


"Lääne filosoofia" tundub olevat parem. Õhtumaa vastandub algselt Hommikumaale, mis tähendas ikkagi Lähis-Ida ja muid lähedasi piirkondi. Andres 10. aprill 2006, kell 11.24 (UTC)
"Õhtumaa" on ehk natuke üldkultuurilisemalt piiritletud kui lääs, mis võib tähendada ka ainult Lääne-Euroopat, Ida-Euroopa selle alla enamasti ei käi. Enam-vähem selle pärast olen ka "õhtumaad" kasutanud, et selle alla võib vana hea määratluse järgi käia kogu "kristlik kultuuriruum", seega Euroopa kuni Jeruusalemmani välja. "Hommikumaa" oleks selles tähenduses tüüpiliselt Hiina ja Jaapan, Lähis-Idas on õhtu ja hommiku piir. Tõsi, et need mõisted on ajaloo käigus hägusamaks muutunud, aga "õhtumaa" on ilmselt laiem mõiste kui "lääs". Ja arhailisem-pateetilisem, mistõttu ehk filosoofia ajaloo jaoks sobivam. Kuigi, ausalt ütelda, ma ei oska kumbagi väga siiralt eelistada... See on rohkem maitse kui sisu küsimus. --Kamma 10. aprill 2006, kell 17.10 (UTC)


Arvan, et tuleks viidata artiklile "lääne filosoofia" või "õhtumaa filosoofia" ning see defineerida seal. Seda definitsiooni ei saa tuletada õhtumaa ja filosoofia derfinitsioonist. Andres 10. aprill 2006, kell 17.31 (UTC)
Jah. Püüan edaspidi nii teha. --Kamma 10. aprill 2006, kell 17.49 (UTC)