Arutelu:UNESCO maailmapärand Gibraltaris

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Gibraltar ei ole iseseisev riik, eraldi artiklit pole üheski teises keeleversioonis. --Metsavend 1. juuli 2019, kell 15:12 (EEST)

Aga Gibraltar ei ole Suurbritannia osa. Andres (arutelu) 4. juuli 2019, kell 09:36 (EEST)[vasta]
Kas Suurbritannia või Ühendatud Kuningriik, on nii ja naa nii eesti kui ka teistes vikides. Väga paljudest mitteiseseisvatest riikidest on nii artikleid kui ka kategooriaid. Tähtis on selle moodustise (riigi vms) füüsiline eraldatus. Gibraltari puhul on kenasti olemas nii füüsiline kui ka administratiivne eraldatus Suurbritannia/UK põhiosast. Ja kui Gibraltari puhul on eesti Viki teerajaja, siis on ju hea. Teistest kõikidest WHL objektidest erinevates UK osades on teistes keeltest olemas artiklid/kategooriad. Castellum (arutelu) 6. juuli 2019, kell 20:41 (EEST)[vasta]
Kahju tõesti, et ingliskeelne vikipeedia nii vigane on ja nad oma vigadest ka aru ei taha saada. Samasugused tainapead on ka UNESCOs. Õnneks saame siin vähemalt eesti keeles maailmale korrektset infot jagada... Küsimus ei ole ainult selles, kas Gibraltar on Suurbritannia osa või mitte, vaid ka selles, et seal on ainult üks objekt ja mis mõte on teha kaht artiklit samal teemal? --Metsavend 6. juuli 2019, kell 21:42 (EEST)
Mitte en:Wiki pole vigane, vaid selline artikkel on lihtsalt tegemata. Kui Sa vaatad ringi teistes Briti krooni all olevates objektides, näed, et kõikide emamaast erinevate objektide (isegi Inglismaa jms) kohta on olemas artiklid (ja mitte ainult inglise, vaid on ka teisi keeli). Ja ka teiste riikidest erinevate maade (nt Puerto Rico, Kanaari saarte jt) kohta on olemas...Nii et kui et:Wiki on milleski esimene, pole see ju üldse paha?
UNESCO kohta olen Sinu määratlusega osaliselt nõus. Antud juhul on muidugi oluline kriteerium ka see, et objekti puhul pole oluline mitte ainult selle lisamine, vaid ka edasine kaitsekorraldus. Seepärast lähtutaksegi riigist, kes vastutab edasise tegevuse eest, ehkki tegelikuses võib objekt olla kolmveerandiseseisvas üksuses, nagu nt on Gibraltar ja eriti Gröönimaa. Viimast me ju ei lisa Euroopa Liitu ainult sellepärast, et emamaa Taani on?
UNESCO on küllaltki vasakpoolne organisatsioon, seetõttu iseseisvuse interpretatsioon on seal meie jaoks kohati kummaline. Kõige suurem poliitiline probleem Maailmapärandis on Palestiina, nt Krimmi küsimus pole veel eriti kerkinud üles. Meie naabruses kerkib meie jaoks mingi küsimus ilmselt siis, kui Ahvenamaale tekib Maailmapärandi objekt.
Minu arust polegi Gibraltari puhul mingit küsimust, see on eraldi maa ja sealne Maailmapärandi objekt väärib loomulikult ka omaette artiklit. Millal keegi tahtis kahte teha?
Artikkel peab loomulikult olema esmalt Gibraltari kategooriates, seni on loomulikult ka Suurbritannia kategooriates, tulevikus ehk ka Hispaania vm omades. Gibraltar jääb Euroopa kategooriatesse, aga nt Pitcairn sinna ju ilmselgelt minna ei saa, ehkki Suurbritannia kategooriatesse ju ometi läheb? Castellum (arutelu) 7. august 2019, kell 10:56 (EEST)[vasta]