Arutelu:Tundmus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

võtsin ümbersuunamise tundusele ära--Hendrix 4. mai 2008, kell 15:07 (UTC)


mida arvatakse järgmisest lõigust:

"Kuid alati ei ole tundmus 100 %-lt ratsionaalne. Kui ärkvelolekus hinnatakse tundmuste kaudu reaalselt eksisteeriva keskkonna mõjuri olulisust indiviidi jaoks, siis uneseisundis hinnatakse oletatava keskkonna mõjuri olulisust. Küllap on paljudele tuttav tunne, et ebameeldivast unest ärgates katab keha külm higi ja süda peksleb rinnus. Ja ilmselt ei ole ka võõras osadele inimestele unenägudega kaasnevad hirmud ja rõõmud. Tänapäeva teadmiste tasemel on raske seletada, miks toimub unenägude sündmuste hindamine tundmustega. Võimalik, et unenägude hindamine viitab tundmuste fundamentaalsele tähendusele elusolendi jaoks - hinnates ükskõik millist muutust tunnetussfääris, näitab see tundmuste obligatoorsele seosele eluga. Ehk siis - elu ilma tundmusteta ei ole võimalik"--Hendrix 7. mai 2008, kell 17:10 (UTC)

Mis vahe on tundel ja tundmusel? Aga tundmusel ja emotsioonil? --Kamma 8. mai 2008, kell 19:07 (UTC)

sellest on põgusalt juttu artiklites tundeelu ja emotsioon. Olen nõus, et sellest erinevusest peaks põhjalikumalt ja arusaadavamalt kirjutama.--Hendrix 9. mai 2008, kell 02:17 (UTC)

Mulle näib, et siin artiklis on räägitud segamini emotsioonisõnavarast (viitega Vainikule), ehk sellest, millega tundmusi keeles tähistatakse, ja sellest, mida tähistatakse, ehk siis tundmustest endist. Kui emotsioonisõnad tõepoolest moodustavad bipolaarseid paare, siis enamik käsitlusi ei näe negatiivseid ja positiivseid emotsioone endid vastandlikena (põhjalikum arutelu artiklis viidatud Nõlvak&Valk peatükis) vaid täiesti sõltumatute dimensioonidena. Ka eesti keeles on olemas tore näide - kahjurõõm, kus tuntakse üheaegselt kurbust ja rõõmu, mis peaks olema võimatu bipolaarse jaotuse korral. Lisaks on segamini organismi "hinnangud"=reaktsioonid, ehk tundmused, ja inimese hinnangud tundmusele. Eelpooltsiteeritud lõik (mida arvatakse...) on antud kujul ilukirjanduslik, ega sobi entsüklopeediasse.--Ken 9. mai 2008, kell 14:18 (UTC)

kuna tundmuste bioloogia ja füsioloogia on tänapäeval siiski üsna selgusetu, siis minu arust tuleb sellega leppida, et räägitakse rohkem tundmusi tähistavatest sümbolitest ehk siis sõnadest. Kui on keegi, kes oskab tundmuste elektrofüsioloogiast nii palju kirjutada, et võiks looduda sümbolite (sõnade) kasutamisest, oleks ainult tore. Selge on see, et limbilise süsteemi neuronite impulsisatsiooni tagajärjel tekivad mingid kvaliteedid, aga kahtlen, et tänapäeval suudab keegi ilma sõnade vahenduseta täpselt diagnoosida tundmuse sisu. Aga veel kord - iga täiendus on teretulnud--Hendrix 13. mai 2008, kell 16:39 (UTC)