Arutelu:Trompet

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
aga kui ventiile ei ole, kas siis pole trompet?
Pole küll kindel, agas kas 4 ventiiliga trompeteid ei ole?
Pumpventiil pole ainus võimalus--Hendrix 17. veebruar 2008, kell 15:11 (UTC)
4 ventiiliga on ainult minuteada metsasarv ja B bass. Täpselt sama võibmis on selles artiklis võib 100% kirjutada ka korneti artiklisse. Siin artiklis ei ole ühtegi kornetit ja trompetit eristavat märkust.Akra 17. veebruar 2008, kell 16:49 (UTC)
Ilma ventiilideta on nende asjade nimi fanfaar ja jahisarv.Akra 18. veebruar 2008, kell 09:09 (UTC)

Siin oli enne niisugune jutt:

Trompet on ovaaliks keeratud silindrilise, otsast laieneva toru ja kausshuulikuga vaskpuhkpill.

Trompetil on B häälestus. Tema heliulatus on vaskpuhkpillidest kõige suurem, väikse oktavi f-ist kolmanda oktavi e-ni, kuid see sõltub mängija võimetest.

Andres 28. veebruar 2010, kell 20:29 (UTC)

Ja niisugune jutt:


Trompeti toru on umbes silindrikujuline. See tagab terava ja selge heli. Toru ühes otsas on huulik ja teises otsas laieneb kõlatoru lehtriks ehk resonaatoriks. Trompetil on kolm pumpventiili või pöördventiili, mis lisati pillile 1830. aastate keskel. Iga ventiil pikendab kasutamise korral teed, mille heli läbib, alandades seetõttu heli kõrgust. Mõnel pikolotrompetil on neli ventiili.

Trompeti allosas asub klapp, kuhu trompetimängija hingeõhus sisalduv vesi kondenseerub. Sellepärast on vaja trompetit iga paari loo järel tühjendada.

Trompetid valmistatakse enamasti vasest, kuid neid on tehtud ka hõbedast ja muudest metallidest ja nende sulamitest erinevate kõlavärvingute saavutamiseks.

Kas kogu varasem jutt oli kõlbmatu? Andres 28. veebruar 2010, kell 20:31 (UTC)